Dan boja proti okupatorju letos brez državne proslave

Vandali so oskrunili spomenik ustanoviteljem OF pred Vidmarjevo vilo pod Rožnikom.

Objavljeno
26. april 2013 14.09
Grafit OF
S. P., Delo.si/STA
S. P., Delo.si/STA

Ljubljana - V teh dneh se ob spominskih obeležjih že vrstijo prireditve pred 27. aprilom, dnevom upora proti okupatorju, osrednje slovesnosti pa pripravljajo za vikend.

Dan pred praznovanjem Dneva upora proti okupatorju pa so neznanci oskrunili spomenik ustanoviteljem OF. Na spomenik, postavljen pred Vidmarjevo vilo pod Rožnikom so nakracali beseo »Morilci«. Neznanega storilca so naznanili policiji. Policisti obvestila še zbirajo in opravljajo ogled kraja.

Predsednik republike Borut Pahor bo sicer v soboto sprejel člane partizanskega pevskega zbora Pinko Tomažič, Zveza združenj borcev za vrednote NOB Slovenije pa bo v Ljubljani podelila zlate plakete. Državne proslave letos sicer zaradi varčevanja ne bo.

Članom partizanskega pevskega zbora Pinko Tomažič bo Pahor v soboto v predsedniški palači vročil odlikovanje zlati red za zasluge za izjemen prispevek k utrjevanju slovenske nacionalne zavesti v zamejstvu, za ohranjanje izročila slovenskega odporništva s partizansko in uporniško pesmijo ter za uveljavljanje slovenske kulture. Omenjeni zbor bo sicer v soboto pozno popoldne tudi nastopil v ljubljanskih Stožicah.

Slovesnost tudi v Prežah pri Kočevski Reki

Predsednica vlade Alenka Bratušek bo imela govor na ponedeljkovem Festivalu miru na Treh kraljih na Pohorju. Gre za prireditev, ki povezuje dan upora proti okupatorju in mednarodni praznik dela.

Predsednik DZ Janko Veber pa se bo v soboto udeležil prireditve Zdaj zaori pesem o svobodi, ki bo potekala v Cerknici.

Slovesnost v spomin na padle partizane in pobite domačine spomladi 1942 v soboto pripravljajo tudi pri spomeniku v Prežah pri Kočevski Reki, kjer bo zbrane nagovoril predsednik državnega sveta Mitja Bervar.

Lokalna združenja borcev v sodelovanju z različni organizacijami sicer te dni pripravljajo številne prireditve, koncerte in pohode. Zveza združenj borcev za vrednote NOB (ZZB NOB) pa v soboto v ljubljanskem Muzeju novejše zgodovine pripravlja tudi podelitev zlatih plaket. Predsednik ZZB NOB Janez Stanovnik se bo sicer danes udeležil tudi občinske proslave v Žalcu, kjer bo tudi nagovoril zbrane.

Minister za zunanje zadeve in predsednik DeSUS Karl Erjavec bo danes nagovoril zbrane na prireditvi Občine Kamnik, predsednik SD Igor Lukšič pa bo položil venec pri spomeniku ob Vidmarjevi vili v Rožni dolini, kjer je bila leta 1941 ustanovljena Osvobodilna fronta slovenskega naroda.

V koprski občini bo osrednja slovesnost ob dnevu upora proti okupatorju v nedeljo popoldne v vasi Potok. Na slovesnosti, ki jo pripravljata Mestna občina Koper in koprsko borčevsko združenje, bo zbrane nagovoril zgodovinar Jože Pirjevec. Že ob 9. uri pa bo na prireditvenem prostoru v vasi zbor za pohodnike in konjenike društva Histria, ki bodo nato skupaj krenili na pot partizanskih kurirjev.

V soboto odkritje kipa partizanskemu zdravniku Aleksandru Gala - Petru

Občinski prireditvi v Izoli in Piranu bosta že na predvečer praznika, v sklopu prireditve v Piranu bo potekala tudi revija piranskih pevskih zborov.

Tradicionalno prireditev ob dnevu upora proti okupatorju in obletnici nanoške bitke tamkajšnja zveza borcev in Občina Vipava v soboto pripravljata pri Abramu na Nanosu. Letos mineva 71 let od partizanske bitke z italijansko vojsko, v kateri je bil ubit narodni heroj Janko Premrl - Vojko. Slavnostni govornik na prireditvi bo pisatelj, prevajalec in novinar Miroslav Košuta.

V soboto bodo v parku pred šempetrsko bolnišnico odkrili tudi doprsni kip partizanskemu zdravniku Aleksandru Gala - Petru. V Novi Gorici pa bodo v Aleji spomenikov na Erjavčevi ulici že danes odkrili doprsni kip pesnici Ljubki Šorli, ki bo 20 let po svoji smrti tako dobila mesto ob svojem možu, skladatelju in učitelju Lojzetu Bratužu. Zastavo bodo v čast dnevu upora proti okupatorju danes dvignili tudi na Sabotinu nad Novo Gorico.

Mestna občina Celje je slovesnost ob državnem prazniku v Parku svobode pripravila v četrtek. Prav tako so imeli v četrtek občinsko proslavo v Velenju, pred tem pa je delegacija velenjske občine položila tudi venec k osrednjemu spomeniku žrtvam fašističnega nasilja v Šaleški dolini Onemele puške. Danes slovesnost ob dnevu upora proti okupatorju pripravljajo tudi v Murski Soboti.