Dan pred obletnico Pahorjeve zmage odločanje o njegovem padcu

Začne se ob 10. uri, vse bo jasno v večernih urah.

Objavljeno
20. september 2011 07.24
Posodobljeno
20. september 2011 07.51
K. K., T. L.
K. K., T. L.

LJUBLJANA – Kako usoden bo današnji za premierja Boruta Pahorja in njegovo vlado, priča tudi zapis na facebooku, s katerim je današnji dan začel glavni tajnik Pahorjeve stranke Uroš Jauševec, ki je objavil pesem hrvaške pevke Doris Dragović in skupine Magazin Sodni dan (Sudnji dan).

Zanimivo je, da je današnje glasovanje le dan pred tem, ko je pred tremi leti Pahorjeva vlada na volitvah dobila mandat državljank in državljanov. Zadnje volitve so bile namreč 21. septembra 2008, kdaj bodo naslednje, pa bo znano v današnjih večernih urah. Scenarija sta namreč dva: če vlada pade, mora DZ poiskati novega mandatarja ali pa sledijo predčasne volitve.

Glasovanje vezal na nova ministrska imena

Pahor je glasovanje o zaupnici vlade vezal na kandidate za nove ministre in ministrice. Zbral je javnosti sicer manj znana imena in obraze. Tomaž Orešič je tako kandidat za ministra za gospodarstvo, Branko Janc naj bi prevzel notranje ministrstvo, ki ga je prej vodila Kresalova, Zdenka Vidovič bi vodila ministrstvo za javno upravo, Tamara Lah Turnšek visoko šolstvo, medtem ko naj bi Samo Bevk prevzel ministrstvo za kulturo.

Dozdajšnje napovedi glasovanja kažejo, da bo Pahorjeva vlada najverjetneje padla. Pahor namreč lahko računa na podporo poslancev SD in LDS, kar pomeni le 33 glasov. Do podobnih ugotovitev prihajajo tudi merjenja razpoloženja med državljani, saj ankete kažejo, da večina sodelujočih danes pričakuje padec vlade.

Začetek ob 10. uri

Današnje glasovanje o zaupnici – začne se ob 10. uri – bo javno. Dozdajšnji dve glasovanji o tem v zgodovini samostojne Slovenije (leta 1992, ko je vlado vodil Lojze Peterle, in leta 2000 v času mandatarstva Janeza Drnovška) sta namreč potekali v tajnosti, glasovanje o zaupnici vlade Janezu Janši leta 2007 pa je že potekalo javno.

 

Doris Dragović in Magazin: Sudnji dan