Današnja pogajanja s policisti ne preveč uspešna

Po mnenju sindikatov rešitve, ki jih je predstavila vlada, ne prinašajo celovite rešitve.

Objavljeno
09. februar 2016 19.18
Pi. K., STA
Pi. K., STA

Ljubljana - Predstavniki vlade in stavkovni odbor policijskih sindikatov so po več kot mesečnem premoru danes nadaljevali pogajanja. Tokrat so za skupno mizo sedeli več ur. Rešitve, ki bi končala stavko, pa še niso našli. Pogajanja bodo predvidoma nadaljevali v četrtek popoldne.

Kot je za STA pojasnil predsednik Sindikata policistov Slovenije Zoran Petrovič, je vladna stran danes predstavila dva približevalna predloga, ki pa po mnenju sindikatov še ne predstavljata bistvenega napredka in ne prinašata celovite rešitve.

Za predlog, ki so ga podali na sindikalni strani, so vladni pogajalci ocenili, da morajo pridobiti dodaten mandat. Pri tem je Petrovič poudaril, da gre za »kompleksno in široko izpolnitev zahtev oziroma uresničitev sporazumov, ki se nanašajo na zaposlene v policiji in ministrstvu za notranje zadeve, zaradi česar bo treba pridobiti dodatna sredstva.«

Predstavniki policijskih sindikatov, ki vodita stavko od 18. novembra lani, so se z vladno pogajalsko stranjo, ki jo vodi ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar, nazadnje sestali pred božičnimi prazniki. Po takratnem dogovoru je Györkös Žnidarjeva v začetku januarja sindikalistom predstavila gradivo z zahtevanimi izračuni oziroma simulacijami glede odprave plačnih anomalij.

Predlog so v sindikatih označili za nesprejemljiv. Zadovoljni niso bili s predlagano višino in načinom reševanja plačnih anomalij, ki da se ne rešujejo celovito. Glede vsebine današnjih pogajanj in podanih predlogov pa je Petrovič dejal, da o njih ne more govoriti, saj so pogajanja še v teku.