Danes tudi do 38 stopinj, na Balkanu peklenske temperature

Oranžni alarm: Arso je sporočil, da je koncentracija ozona danes v Kopru in okolici že presegla opozorilno vrednost.

Objavljeno
19. julij 2015 08.15
Posodobljeno
19. julij 2015 08.15
Je. G., Delo.si, STA
Je. G., Delo.si, STA
Ljubljana - Vročinski val se bo po napovedih meteorologov danes še stopnjeval, temperature bodo dosegle tudi 38 stopinj Celzija. Agencija RS za okolje (Arso) je zaradi velike toplotne obremenitve za celotno državo razglasila oranžno stopnjo vremenske ogroženosti, piše STA.

Danes bodo najvišje dnevne temperature od 32 do 38 stopinj Celzija. Arso opozarja, da bo toplotna obremenitev velika in se bo zaradi nadaljevanja vročinskega vala še stopnjevala.

Arso opozarja tudi na visoke koncentracije ozona, ki lahko predvsem na Primorskem presežejo opozorilno urno  vrednost. Na merilnem mestu Koper je koncentracija ozona že presegla opozorilno vrednost. Merilno mesto je glede meritev ozona postavljeno tako, da podatki veljajo za širšo okolico. Glede na vremensko napoved lahko pričakujemo tako visoko koncentracijo ozona še vse popoldne, zvečer pa naj bi padla, so sporočili iz Arsa.

Koncentracije ozona, ki presegajo opozorilno vrednost, dražijo sluznico in dihala. Na agenciji priporočajo, da ljudje s kroničnimi boleznimi dihal in krvnega obtoka v tem času ostanejo v zaprtih prostorih, kjer je koncentracija ozona nižja. Tudi zdravim ljudem priporočajo, da se izogibajo naporov v času trajanja previsoke koncentracije.

Fizičnim aktivnostim na prostem se je treba izogibati. Če že, jih je najbolje izvajati zjutraj, ko so koncentracije ozona nižje. Te so sicer najvišje med 12. in 17. uro, na Primorskem in ob obali pa med 12. in 19. uro.

Jutri manj vroče, a še vedno nad 30°C

V ponedeljek bo po pričakovanjih nekoliko manj vroče, a predvidoma še vedno nad 30 stopinjami, nato naj bi se vročina vsaj do četrtka spet stopnjevala. Od petka bo predvidoma nekaj več možnosti za krajevne nevihte, možna osvežitev pa se nakazuje predvsem okrog nedelje, so v soboto zapisali na spletni strani Arsa.

Na vročino so še zlasti občutljivi starejši in bolniki, pri katerih lahko pride do zdravstvenih zapletov. Kot je zapisano na spletnih straneh Nacionalnega inštituta za javno zdravje, med zdravstvene težave, ki lahko nastopijo po daljšem obdobju vročine, spadajo kožni izpuščaji, vročinski krči in izčrpanost, kratkotrajna izguba zavesti oz. omedlevica ali celo vročinska kap.

»To bo precej dolgotrajen vročinski val, s katerim bomo verjetno presegli vse julijske rekorde glede števila vročih dni v Sloveniji,« je dejal Brane Gregorčič z Agencije RS za okolje pred nekaj dnevi.

Na Balkanu peklensko

Na Balkanu zadnje dni vlada peklenska vročina, ki tudi danes ne kaže znakov popuščanja. Živo srebro se bo marsikje na Hrvaškem, v Makedoniji in Srbiji povzpelo do 40 stopinj Celzija. Na Hrvaškem in v Bosni in Hercegovini se spopadajo tudi s požari.

Na Hrvaškem danes za celotno ozemlje države velja rdeč meteorološki alarm zaradi visokih temperatur, ki se bodo ob najtoplejšem delu dneva gibale med 35 in 40 stopinjami Celzija. Meteorologi opozarjajo, da bi lahko padli tudi vročinski rekordi.

Že ob 7. uri so v Splitu namerili 30 stopinj Celzija, v roku ene ure pa so enako temperaturo zabeležili tudi na Reki ter na dubrovniškem letališču, poroča spletna izdaja hrvaškega časnika Jutarnji list.

Ob vrtoglavih temperaturah se na Hrvaškem ponekod spopadajo tudi s požari. Na območju Trogirja in kraja Prugovo je ponoči zgorelo okoli 370 hektarjev trave, nizkega rastlinja in borovega gozda. Gasilci od zgodnjih jutranjih ur na terenu obvladujejo požare in preprečujejo njihovo širjenje, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Več gozdnih požarov divja tudi v BiH, in sicer v bližini mest Mostar, Čapljina, Stolac in Konjic.

Vročina je udarila tudi v Makedoniji, ki bo naslednje tri dni doživela temperature do 40 stopinj Celzija. Danes naj bi se najvišje temperature gibale do 39 stopinj Celzija. Makedonske oblasti pozivajo prebivalce, naj se zaščitijo pred vročino ter naj se ne izpostavljajo soncu ali opravljajo dejavnosti na prostem med 11. in 17. uro.

Vročinski val ni prizanesel niti Srbiji, kjer se bo živo srebro danes povzpelo do 39 stopinj Celzija. Tudi danes za Srbijo velja rdeč meteorološki alarm.