Danes v desetih občinah volijo župane

V Bovcu, Destrniku, Dupleku, Krškem, Metliki, Mirni Peči, Polzeli, Radečah, Slovenj Gradcu in Železnikih.

Objavljeno
11. marec 2012 10.01
M. K., Nedelo
M. K., Nedelo

V Bovcu, Destrniku, Dupleku, Krškem, Metliki, Mirni Peči, Polzeli, Radečah, Slovenj Gradcu in Železnikih danes potekajo prve nadomestne županske volitve po uveljavitvi nezdružljivosti županske in poslanske funkcije.

Od deseterice bo v prvem krogu zagotovo dobila župana občina Metlika, saj je tam kandidat le eden, za njegovo izvolitev pa zadošča en sam glas. Za položaj župana se poteguje 41 kandidatk in kandidatov. Največ, enajst, se jih za županski stolček poteguje v Dupleku, sledi Slovenj Gradec, edina mestna občina med deseterico, s sedmimi kandidati. Povsod tam, kjer bo za izvolitev župana potreben drugi krog, bo ta štirinajst dni pozneje, to je v nedeljo, 25. marca.

Volišča, ki so se odprla zjutraj, bodo zaprli ob 19. uri. Do takrat velja volilni molk. Prijave morebitnih kršitev volilnega molka sprejema dežurna služba ministrstva za notranje zadeve na telefonski številki 080 12 00.

Včeraj do konca redakcije o kršitvah niso poročali. Za kršitve volilnega molka so predvidene globe v višini od 120 do 1200 evrov.