Davčno potrdilo Muri05: zanka se oži

Preiskovanje: Ozadja izdaje lažnega potrdila soboške davkarije nekdanjemu prvoligašu.

Objavljeno
10. december 2014 09.58
Preiskave Senica
Dejan Karba, Ljutomer
Dejan Karba, Ljutomer

Murska Sobota – Po nedavnem izrednem nadzoru uprave kriminalistične policije (UKP) na oddelku za gospodarsko kriminaliteto kriminalistične policije Murska Sobota so se stvari okoli preiskovanja ozadij izdaje lažnega potrdila soboškega davčnega urada nekdanjemu prvoligašu Muri05 vendarle premaknile.

Zoper direktorico Davčnega urada Murska Sobota (Dums) Vlasto Temlin kriminalisti vodijo predkazenski postopek zaradi suma kaznivega dejanja oviranja pravosodnih in drugih organov. Preiskovanje ravnanja vodje oddelka, ki je ozadje izdaje lažnega potrdila raziskoval, pa so odstopili posebnemu oddelku specializiranega državnega tožilstva.

Nekdanji predsednik nogometnega društva Mura05 Miroslav Topić je maja 2012 pri vodstvu Dumsa dosegel, da so mu izdali potrdilo o plačanih davkih in prispevkih pred datumom dejanskega poplačila dolga davkariji. To je, kot je za Delo včeraj povedal Topić, »pravzaprav dosegel Bojan Petrijan, nekdanji direktor soboške občinske uprave«, s katerim nam včeraj ni uspelo navezati stika, po Topićevih besedah pa je večkrat obiskal prostore vodstva soboških dacarjev.

Tudi Topić je, kot pravi, prostore vodstva davkarije obiskal nekajkrat: »Običajno sem bil s Petrijanom, enkrat pa sem res bil sam«. O tem Topićevem obisku (bilo je 29. maja 2012) je pred delovnim sodiščem pričal tudi Avgust Zakojč, specialist za DDV in nekdanji vodja oddelka za pravne osebe, ki je zaradi omenjenega potrdila poleg namestnice direktorice Dumsa Tanje Gyergyek ostal brez službe. Povedal je, da je v pisarni Gyergyekove poleg nje in Topića videl sedeti tudi Vlasto Temlin. Se je spominja tudi Topić? »Dopuščam možnost, da je sestanku prisostvovala tudi Temlinova. Ne spomnim se več, kakšna je, a vendar – a mislite, da bi se take stvari lahko kdo dogovoril samo z namestnikom?« je pomenljivo končal nekdanji predsednik nekdanjega soboškega prvoligaša.

Zveze in poznastva

Zakojč je v uradnem zaznamku opisal pritiske Vlaste Temlin nad njim v zvezi z lažnim potrdilom, ki ga je moral terjati od svojega podrejenega. Kljub temu pa soboški kriminalisti z oddelka za gospodarsko kriminaliteto pod vodstvom Borisa Banfija – njegova žena Dragica Banfi je nadrejeni Temlinovi domnevno prenašala podatke v zvezi s preiskavo o lažnem davčnem potrdilu – Temlinove niso povabili na pogovor. Kaj šele, da bi jo ovadili, kot so trojico, ki jim je pred dnevi sodišče brez razpisane glavne obravnave že izreklo tri mesece zaporne kazni pogojno.

Po intervenciji UKP so, kot pravi Suzana Rauš s soboške policije, začeli voditi »predkazenski postopek zaradi suma kaznivega dejanja oviranja pravosodnih in drugih državnih organov«, ki bo po naših informacijah končan še letos. Primer Banfi pa so kriminalisti »na podlagi tretjega odstavka 147. člena ZKP odstopili posebnemu oddelku specializiranega državnega tožilstva«. Zaposleni na Dumsu, ki se bo po 1. januarju prihodnje leto združil s carinsko upravo, so te dni prejeli »sedežni red«. Vlasti Temlin pripada direktorsko mesto. Kljub temu, da je v postopku? Z generalne finančne uprave odgovarjajo, da bodo zadevo proučili in se »glede na nadaljnji potek dogodkov tudi ustrezno odzvali«.