Defibrilator v Pivki po desetih dneh rešil življenje

V Pivki so imeli do nakupa novih naprav defibrilatorja nameščena v športni dvorani in gasilnem domu v Zagorju.

Objavljeno
17. maj 2013 14.12
Dragica Jaksetič, Ilirska Bistrica
Dragica Jaksetič, Ilirska Bistrica

Pivka - Po desetih dnevih, odkar so v prostore Prostovoljnega gasilskega društva Pivka namestili defibrilator, so že uspešno posredovali pri reševanju osebe s srčnim zastojem.

Zdravnica Dr. Gordana Živčec Kalan iz ZD Postojna je potrdila, da so tudi po zaslugi defibrilatorja lahko uspešno pomagali človeku s srčnim zastojem.

Klic na številko 112 sproži poziv reševalni ekipi in najbližjim reševalcem. V pivškem primeru so bili to štirje gasilci, ki so takoj priskočili na pomoč. »Reševalna ekipa prehospitalne enote lahko v najboljših pogojih do Pivke prispe v skoraj desetih minutah, do večine vasi v pivški občini pa potrebuje še precej več. Ob srčnem zastoju pa so ključne prve sekunde in minute. Defibrilator in reševalci na kraju dogodka so reševalni ekipi iz Postojne sploh omogočili, da je pacientu lahko učinkovito pomagala,« je povedala soudeleženka reševanja Živčec Kalanova.

V Pivki so imeli do nakupa novih naprav defibrilatorja nameščena v športni dvorani in gasilnem domu v Zagorju (tu deluje 14 usposobljenih prostovoljnih bolničarjev), pred dvema tednoma so ga namestili v pivški gasilni dom, v naslednjih dneh in tednih pa jih bodo še na Jurščah, v Šmihelu in gostilni Zotlar v dolini Reke za vasi Suhorje in Buje. Naprave je kupila občina Pivka, z donacijami podjetij iz Košanske doline pa so kupili tudi defibrilator, ki bo nameščen v Košani. »Tako bo občina Pivka zelo dobro pokrita, poskrbeti pa bomo morali še za Volče in Kal,« je pojasnil reševalec ekipe zdravstvenega doma Stojan Bolič.

Namestitvi naprav bodo sledili predstavitev uporabe in obširnejši tečaji oživljanja in uporabe za prve posredovalce. Bolič je povedal, da bodo usposobili predvidoma po deset posredovalcev za vsak defibrilator, že zdaj pa iščejo kandidate prostovoljce, ki bi se odzvali njihovemu vabilu. Predvidoma jeseni bi pripravili še predstavitev za širšo javnost.