Dekanji odpoved zaposlitve, 
rektor bo imenoval v. d.

Bivša dekanja koprske fakultete za humanistične študije napoveduje odškodninsko tožbo in poseg sodišča.

Objavljeno
06. april 2012 14.10
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper
Koper – Dragan Marušič, rektor Univerze na Primorskem, bo prihodnji teden imenoval vršilca dolžnosti dekana koprske fakultete za humanistične študije. S tem bi rad končal zaplet na koprski univerzi.

Vesna Mikolič bo na sodišču zahtevala začasno odredbo za zadržanje razrešitve in vložila odškodninsko tožbo. Odnosi med rektoratom koprske univerze in bivšo dekanjo, ki še zmeraj uraduje v prostorih dekanata fakultete za humanistične študije (FHŠ), se v zadnjem tednu niso izboljšali. Vesna Mikolič je poleg sklepa o razrešitvi s funkcije prejšnji teden prejela tudi odpoved pogodbe o zaposlitvi. Kot dekanja je bila zaposlena za določen čas, konec mandata bi se ji končal v začetku oktobra letos. Zato je bila odpoved pogodbe o zaposlitvi logična posledica razrešitve s funkcije. Iz pogodbe izhaja, da ji je rektor hkrati z odpovedjo ponudil delovno mesto izredne profesorice in višje znanstvene sodelavke za nedoločen čas. O tem se mora izreči v 15 dneh, drugače ji delovno razmerje preneha. Pogodbo in sklepe lahko izpodbija na delovnem sodišču.

Pooblastilo odvetniški pisarni je bilo ponarejeno

Dragan Marušič je pojasnil, da jo je s funkcije razrešil zaradi nezakonitega naročila, ki ga je brez ustreznega pooblastila dala Odvetniški pisarni Senica in zaradi slabega poslovanja. »Večkrat je bila opozorjena, da mora začeti sanirati finančno stanje, da pripravi ukrepe s takojšnjimi finančnimi učinki, vendar ukrepi niso bili primerni.« Rektor je poudaril, da je bilo pooblastilo odvetniški pisarni ponarejeno, zaradi česar bi bile posledice lahko veliko hujše. Marušič je še dejal, da imajo v rektoratu dokumente, ki potrjujejo, da so jo iz odvetniške pisarne opozorili, da mora dobiti pooblastilo, vendar kljub temu ni stopila do rektorja in poskušala urediti zadeve.

Spodletel poskus prenosa gostinskega lokala

To nista osamljena primera, je včeraj povedal Marušič. Že nekaj dni po rektorjevi inavguraciji je prišlo do spodletelega poskusa prenosa gostinskega lokala Kantina (ki ga imajo v najemu študenti) z rektorata na FHŠ. Prav tako sporne so bile večerje in kosila, ki jih je plačevala dekanja Mikoličeva iz sredstev fakultete, čeprav tega ne bi smela početi. Po rektorjevih navedbah je lani tako porabila 2800 evrov.

Vesna Mikolič 
vse očitke zavrača

»Zgodba je zame končana. Če bo podpisala novo pogodbo, bo visokošolska profesorica jezikoslovja. Njen način delovanja je pomenil nevarnost za vso univerzo. Zdaj poslujemo tako, da plače na FHŠ niso vprašljive, račune smo poravnali. Moje ravnanje bo usmerjeno k temu, da bodo delavci zaščiteni. Predvsem mlajši, ki bi si morali privoščiti svobodo kritičnega razmišljanja in delovanja. Do zdaj ni bilo tako.«

Vesna Mikolič vse očitke zavrača. Pojasnila je, da bo na sodišču vložila zahtevo za izdajo začasne odredbe za zadržanje razrešitve in odškodninsko tožbo.