Delavci migranti na Evropsko sodišče

Za takšen korak so se odločili po tem, ko je ustavno sodišče zavrnilo njhovo pritožbo glede zavrnjenih referendumov.

Objavljeno
22. julij 2016 11.13
Be. B., STA
Be. B., STA

Ljubljana, Strasbourg - Po zavrnitvi ustavnega sodišča glede ustavne pritožbe delavcev migrantov proti predsedniku DZ Milanu Brglezu in po tem, ko delavcem ni bil omogočen razpis referendumov, bo Sindikat delavcev migrantov Slovenije danes na Evropsko sodišče za človekove pravice vložil pritožbo zoper Slovenijo.

Država je s tem, ko ni omogočila referendumov in ni razveljavila omenjene Brglezove odločitve, delavcem migrantom kršila pravico do izražanja v referendumskem postopku, so zapisali v sindikatu. Z rasodbo ustavnega sodišča se strinjajo v koaliciji, odvetnik sindikata delavcev migrantov Davor Ozmec pa je opozoril, da odločitev sodišča ni bila soglasna. Mnenja pravnikov so sicer glede te zadeve že zelo odmevala v javnosti, poleg tega pa se je zaradi te zadeve že zamajal stolček predsednika DZ.

Poleg krštive pravice do izražanja v referendumskem postopku je bilo po mnenju sindikatu kršena tudi pravica do učinkovitega pravnega sredstva. Slovenija namreč ni omogočila pravnega sredstva zoper Brglezovo odločitev o prekinitvi referendumskega postopka že pred uveljavitvijo zakonov, o katerih bi bilo treba razpisati referendum. Izpodbijanje odočitve predsednika DZ šele po uveljavitvi zakonov namreč ne more biti učinkovito, so pojasnili v sindikatu.

Predsednik sindikata Martiv Ivec je zapisal, »da Slovenija s stališčem, da država lahko krši pravice, ko meni, da jih državljani zlorabljajo, krši evropsko konvencijo človekovih pravic«.

Po mnenju Ivca se namreč ustavno sodišče v odločbi, ki je bila objavljena včeraj in s katero je potrdilo odločitve predsednika DZ, sklicuje na svoje prejšnje odločbe. V njih je zaradi zlorabe pravic kaznovalo Ludvika Poljanca, ki je potem na evropskem sodišču zmagal, je še zapisal Ivec.

Predsednik sindikata delavcev migrantov še opozarja, da si ustavno sodišče očitno zlorabe pravic razlaga napačno, saj je praksa do sedaj pokazala, da so odločitve o zlorabi pravic - na primer v zadevah Alenke Pečnik in Ludvika Poljanca - na evropskem sodišču padle.

»Evropsko sodišče za človekove pravice ščiti tiste, ki se izražajo na takšen način, kot se Sindikat delavcev migrantov Slovenije,« je še dejal Ivec.

Kot je znano, je ustavno sodišče včeraj zavrglo ustavno pritožbo delavcev migrantov zoper odločitev predsednika DZ Brgleza, da ne določi roka za zbiranje podpisov za razpis referendumov o šestih zakonih. Poleg tega so ustavni sodniki zavrnili njihove pobude za začetek postopka za oceno ustavnosti sedmih zakonov.