Delavci Snage podprli direktorja Hajnška

Mariborski župan Andrej Fištravec je napovedal, da bo zahteval menjave v nadzornem svetu Snage.

Objavljeno
27. maj 2013 21.08
Miha Rubin, Maribor
Miha Rubin, Maribor

Maribor - Delavci Snage so na današnjem zboru izglasovali podporo direktorju tega javnega podjetja Ivanu Hajnšku. S tem so se odzvali na poziv župana Andreja Fištravca, naj Hajnšek odstopi. Župan pa je napovedal, da bo zahteval menjave v nadzornem svetu Snage.

»Zgrožen sem nad vsebino prisluhov bivšemu županu Kanglerju in lovkam njegove hobotnice. Glede na vsebino pa javno pozivam Ivana Hajnška, direktorja Snage, in Tanjo Vindiš Furman, direktorico Javnega medobčinskega stanovanjskega sklada (JMSS), da nemudoma odstopita kot direktorja,« je po petkovem razpletu sojenja Kanglerju na svojem facebook profilu zapisal Fištravec. Po županovem mnenju namreč omenjena »očitno ne izpolnjujeta niti najosnovnejših moralnih pogojev za vodenje tako pomembnih družb.«

V mariborski Snagi, družba ima blizu 200 zaposlenih, se je včeraj sestal svet delavcev, ki se ga je udeležilo okrog 100 zaposlenih. Ti so na dvorišču podjetja soglasno potrdili pismo podpore, v katerem Hajnška pozivajo, naj ne odstopi. Kot glavne razloge za to so navedli pozitivno poslovanje Snage v minulih dveh letih, izboljšanje bonitetne ocene, vpeljavo nove sistemizacije, ki je »odpravila stare nepravilnosti pri vrednotenju«, izboljšavo medsebojnih odnosov, vlaganje v vozni park itd.

»Vrata njegove pisarne so zmeraj odprta, tako za strokovna kot zasebna vprašanja. Njegovo vodenje je transparentno in odprto,« je o Hajnšku dejal predsednik sveta delavcev Snage Srečko Vargazon. »Zaposlenih ne zanima, s kom in kaj se direktor pogovarja zasebno, kaj počne v svojem privatnem življenju ali s kom se druži. Zaposlenim je pomembno, da nas vodi oseba, ki ima strategijo, vizijo in jasna pričakovanja. In Ivan Hajnšek takšna oseba zagotovo je,« je dodal Milan Keuc, predsednik sindikata v Snagi.

Hajnšek, sicer dober prijatelj bivšega župana Kanglerja, je vodenje Snage prevzel 1. januarja 2011 (nadzorni svet ga je potrdil soglasno). Takrat je imela Snaga 1,7 milijona evrov izgube, leto 2012 pa je sklenila s 476.562 evri dobička. Hajnšek je bil včeraj zadovoljen zaradi podpore delavcev: »Nekako sem imel občutek, da dobro delamo vsi skupaj,« je dejal. Na vprašanje, ali namerava odstopiti, pa je odvrnil: »Ne vem, se bom v prihodnosti odločil.« To da bo odvisno od tega, »kako se bodo stvari dalje razvijale.«

Medtem je župan Fištravec napovedal, da bo na skupščini, sklicali naj bi jo v roku meseca dni, zahteval zamenjavo nadzornikov Snage, zatem pa preko novih sprožil še menjavo vodstva. Podjetje ima šestčlanski nadzorni svet, v katerem so štirje predstavniki občin (od tega trije mariborske občine, ki je 94,5-odstotna lastnica), dva pa zaposelnih. Predsednik nadzornega sveta je zdaj Miha Glavič, sicer namestnik direktorice JMSS Tanje Vindiš Furman. Omenjena včeraj nista bila dosegljiva za izjave.

Razlog za dramatičen zapis Fištravca je razkritije prisluhov nekdanjemu mariborskemu županu Francu Kanglerju na petkovem sojenju dodelitve občinskega stanovanja vedeževalki Karin. Kangler se je med drugimi pogovarjal z dolgoletno novinarko in urednico Večera, Melito Forstnerič Hajnšek, ki je tudi soproga direktorja občinskega podjetja Snaga. Kaj posnetek razkriva, lahko preberete v jutrišnjem Delu.