Delfini bolj zaščiteni kot medvedi

Ribja suša spravlja slovenske ribiče v obup.  Veso Hrvat: »Naj nam država prizna škodo, ki nam jo delajo delfini!«

Objavljeno
26. marec 2015 18.14
Mali priobalni ribiči V Piranu
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper

Izola, Piran - »Tako slabega ulova rib ne pomnim vseh 20 let moje ribiške kariere. Februarja in marca je ponavadi vedno manj rib, toda letos so mreže ekstremno prazne,« je danes povedal izolski ribič Cristian Pugliese, ki se je vračal s prazno kočo popoldan v izolsko pristanišče. »To je stvar naravnega ciklusa, kajti stari izolski ribiči se spomnejo, da je bilo pred več kot 20 leti tudi že tako slabo in celo slabše,« je dejal Pugliese.

Ribiči, ki bi zdaj odlično prodajali ribe, obupujejo. Februraja in marca je morje v Tržaškem zalivu bolj prazno zaradi mrzlega morja, ko se ribe umaknejo v globine. Tokrat se to resnično pozna. Molov, ki bi jih moralo bit največ, praktično ni. Sardele so v južnejšem morju, velikih jat cipljev ni. Vsak ulov trenutno štejke kot zadetek na loteriji, ribiči pa so raje na kopnem.

»Poskušal sem srečo vsepovsod, imel sem samo veliko stroškov zaradi porabljenega goriva. Če se v mreže tu in tam ujame kak oslič, ga s kosom mreže vred odnesejo delfini in imam več škode kot koristi. Delfinov je veliko več kot v preteklosti, zaščiteni so bolj kot medvedi. Tisti, ki jih ščiti, bi ribičem moral priznati odškodnino za nastalo škodo, saj je vsako leto večja,« je dejal Veso Hrvat iz Izole.

Vodja izrednega izlova cipljev in drugih belih rib v portoroškem ribolovnem rezervatu Zlatko Novogradec je povedal, da so pred 15 dnevi zadnjič poskušali srečo in 16 ribičev je skupaj zajelo le 150 kilogramov rib. Cipljev spet ni bilo. Novogradec najbolj krivi krivolovce: Policija je pred nedavnim odkrila dva in med njimi so taki, ki se imajo za ugledne in poštene ribiče. Nekateri so celo prijavljeni v naši skupini s posebnim dovoljenjem za izlov v rezervatu. Hodijo z nami na lov, da vidijo, kje so jate, potem pa na črno poskušajo še sami.

Strokovni sodelavec Zavoda za ribištvo RS Aleš Bolje je dejal, da februarja nastopi za ribiče manj obetajoča polovica leta in da je februarja in marca ribolov vedno slabši, ker se ribe umaknejo 10 stopinj Celzija hladnemu morju (v globljih ali južnih vodah ima morje 13 stopinj, denimo).» Letos je res bistveno manj molov in cipljev. Prvega aprila pa bo nastopila še 15-dnevna prepoved ulova sardel, to je v času, ko se ponavadi njihove jate vračajo v naše morje. Ta trenutek je ob naši obali nekaj več sip, ribe pa se bodo začele vračati sredi aprila. Predvidevamo, da bo tedaj tudi nekaj več skuš, morda ribonov in drugih vrst,« je dejal Bolje.

Zlatko Novogradec trdi, da je za večjo ribjo »sušo« v morju več razlogov: poleg naravnih zakonitosti in temperature morja, je tudi ribičev vse več.» V treh let je ribiško dovoljenje na slovenski obali prejelo 20 ribičev. Motnjo pri izlovu v rezervatu predstavljajo krivolovci in hrvaški ribiči, ki svetijo z močnimni lučmi pod Crvenim vrhom na Savudriji in tako privabljajo jate iz rezervata. Delfinov pa raje niti ne omenjam. Ribiški kruh ostaja še naprej tvegan in trd,« je dejal Novogradec.