Delodajalce skrbi, da se bo povečala rigidnost trga dela

Minister Andrej Vizjak je zatrdil, da plačan 30-minutni odmor in dodatek na delovno dobo ostajata.

Objavljeno
06. september 2012 14.56
Ni. Č., Delo.si
Ni. Č., Delo.si

Ljubljana - Ministrstvo za delo bo danes predstavilo predlog reforme trga dela. Ta je že pricurljal v javnost, socialni partnerji pa ga še niso dobili. »Če bo predlog reforme prinesel le kozmetične spremembe, kot ga je zakon iz leta 2006, predloga ne bomo podprli«, je dejal generalni sekretar Združenja delodajalcev obrti in podjetnikov Slovenije Igor Antauer.

»Socialni partnerji še nismo dobili dokumenta, vi novinarji ga pa imate. Moj komentar je, da smo socialni partnerji očitno 'second grade' (drugorazredni, op. a.) partnerji v socialnem dialogu. Mi ga bomo dobili šele danes,« je bil za STA kritičen Antauer.

O predlaganih rešitvah reforme trga dela pravi, da so nekatere v redu, nekatere pa povsem napačne. »Reforma niti približno ni to, kar smo pričakovali,« je dejal.

Kot neustreznega je izpostavil koncept enotne pogodbe o zaposlitvi za nedoločen čas. Razprava o tem se bo »ekstremno zapletla«, je do vladnih predlogov kritičen Antauer.

Opozoril je, da je delodajalce strah, ker ne vedo, ali bodo jutri še imeli naročila ali ne. »Če ne bodo mogli zaposlovati za nedoločen čas, preprosto ne bodo zaposlovali, kar v končni fazi pomeni še večjo brezposelnost«, je poudaril.

Antauer se strinja, da pa se bo enkrat treba dokončno dogovoriti, da imeti delo ne pomeni imeti službe za vedno. »Vsi se moramo potruditi. Kot se mora podjetje potruditi, da dobi naročila, se mora delavec potruditi, da bo dobil službo in se dokazal delodajalcu,« je navedel.

Na trditev ekonomista Saša Polanca, da je povračilo stroškov za malico in prevoz slovenski unikum, je Antauer odgovoril: »Mi trdimo, da smo unikum v Evropi, kjer imamo obdobje za malico po zakonu plačano. Vsa naša okolica dela dejansko za 40 ur in ima odmor za pol ali eno uro.«