Delova tema: hostli tržna niša tudi zunaj turističnih območij

Gradnja mladinskih hotelov, ki veljajo za eno najcenejših turističnih oblik prenočevanja, v Sloveniji cveti.

Objavljeno
17. avgust 2011 18.31
Posodobljeno
18. avgust 2011 09.00
Dopisniki Dela
Dopisniki Dela

Ljubljana – Potem ko je Slovenija precej časa zaostajala pri ponudbi mladinskih hotelov, je zadnja leta pospešeno pletla mrežo cenejših hotelskih nastanitev, ki niso redna izbira le mlajših obiskovalcev in popotnikov. Svojo priložnost so začutili zasebniki in lokalne skupnosti, ki so spreminjali in preurejali starejše objekte v središčih mest za turistično posteljo z zajtrkom.

Mladinski hoteli so bili ponekod tudi priložnost za umetniško izražanje in veljajo za eno najcenejših turističnih oblik prenočevanja Ajdovski mladinski hotel, prvi v Vipavski dolini, so v nekdanjem vojaškem kompleksu Pale odprli maja. Osnovna zamisel o preoblikovanju stare italijanske vojašnice je bila, kako uglašeno povezati odtujeno vojaško strukturo z naravnim okoljem in kulturno dediščino Ajdovščine in Vipavske doline. Ajdovski mladinski hotel z lesenimi in kamnitimi detajli ter dvokapno korčno streho spominja na tradicionalno vipavsko hišo. V njem je 50 postelj v več sobah, cena prenočitve pa se giblje okrog 20 evrov brez zajtrka.

Poleg mladinskega hotela imajo na Ajdovskem še več drugih možnosti za prenočitev: te ponujajo predvsem turistične kmetije in avtokampi (v avtokampu Športnega centra Police v Ajdovščini stane prenočitev za odraslo osebo le 6,50 evra),pa tudi zasebniki (okrog 15 evrov za noč).

Mladinska hotela sta tudi v zgornjesoški dolini cenovno najbolj ugodna za prenočitev, če izključimo številne možnosti kampiranja. Cene v manjših hostlih v središču Tolmina in Kobarida se gibljejo od 16 do 20 evrov na noč in so primerljive s prenočitvami v določenih zasebnih sobah. Tudi v turističnih krajih so mladinski hoteli namenjeni prehodni obliki dopustovanja, kjer se gosti zadržijo dve ali največ tri noči. Hostli v povezavi s številnimi športnimi programi v Posočje privabljajo mlajše.

Resna težava regije so izjemno slabe povezave z javnim transportom. »To je velika pomanjkljivost tukajšnjih hostlov, zato me skrbi za njihovo preživetje zunaj turističnih konic,« je dejal direktor LTO Sotočje Janko Humar: »Obiskovalci iščejo najbolj poceni prenočitev, vendar je najboljša oblika prevoza najem avtomobila. To ne gre skupaj in lahko pomembno vpliva na zasedenost.« Kobarid bo kmalu dobil nov hostel, nanj pa že več let čakajo tudi v Bovcu in Cerknem.

Na Obali veliko izbire za sprejemljivo ceno

Na slovenski Obali cenovno najugodnejše prenočitve ponuja približno 11 hostlov, od tega dva v središču Kopra, dva v Izoli in približno sedem v Piranu in Portorožu. Tudi nekaj študentskih in dijaških domov se med počitniško sezono prelevi v neke vrste hostle oziroma motele, poleg teh pa je tu še pestra paleta turističnih kmetij in zasebnih nastanitev, kjer je mogoče najti prenočišče tudi za 15 evrov na noč.

Tu so še avtokampi, kjer se cene prenočitve gibljejo med devetimi in 15 evri na osebo. Planinsko alternativo ugodnejšega prenočevanje na slovenski Obali pa ponuja tudi Tumova planinska koča na Slavniku, ki ima na voljo tri sobe in 24 ležišč.

Eden najmlajših slovenskih hostlov in prvi v Zasavju – trboveljski mladinski hotel – se je, kakor dokazuje 71 gostov, v še ne dveh mesecih dobro prijel. V hostlu, ki so ga z evropsko pomočjo odprli sredi junija, je 22 ležišč in je edini ponudnik »postelje z zajtrkom« v mestu. Za dvoposteljno sobo je treba odšteti 22 evrov na osebo; če v njej prespi en gost, pa 33 evrov. Prenočitev v apartmaju s kuhinjo stane 32 evrov, v večposteljni sobi s štirinajstimi ležišči pa 18 evrov.

V trboveljskem hostlu zdaj bivata dva prostovoljca iz tako imenovane evropske prostovoljne službe, prijel pa se je tudi med športniki na večdnevnih tekmovanjih v Zasavju.

V mestnem vrvežu, ob kapelici ali na kozolcu

V Savinjski regiji je mladinskih prenočišč malo, vendar je prostih postelj zmeraj dovolj, saj mladinski popotniški turizem do tod še ni segel. Lani odprti celjski hostel deluje v okviru Mladinskega centra Celje in je v samem središču mesta. Premore 42 ležišč v enajst tematsko opremljenih sobah, ki so jih uredili celjski umetniki, in petih večposteljnih sobah, ponuja pa tudi brezžični dostop do interneta in brezplačno izposojo koles.

Za bolj umirjeno duhovno bivanje je v Celju zanimiva ponudba lazaristov v Domu sv. Jožefa na istoimenski vzpetini nad celjsko železniško postajo, ki lahko v različno velike sobe sprejme do sto oseb. Gostom je na voljo tudi Slomškova kapela. Prenočitev z zajtrkom v dvoposteljni sobi je mogoče dobiti že za 20 evrov, poln penzion pa za 32 evrov.

Velenjski mladinski hotel v središču mesta deluje pri Mladinskem centru Velenje. Popolnoma so ga prenovili lani, v njem pa je na voljo 58 postelj v različno velikih sobah. Del mladinskega hotela je prilagojen invalidom, prenočitev v dvoposteljni sobi pa stane 21 evrov. Zanimiv mladinski hotel deluje v okviru Hiše mladih v Šmartnem ob Paki. Na voljo imajo 42 skupnih ležišč in apartma za osem oseb. Poleti ponujajo tudi možnost prenočitve na kozolcu ob hiši, in sicer na desetih ležiščih, napolnjenih s pirino slamo.

Ekohostel je cenejši od dijaškega doma

V Pomurju, ki velja za turistično razmeroma dobro razvito območje, je ponudba za zares poceni prenočitev skromna. Poleg nekaterih manjših zasebnih sobodajalcev ter ponudnikov apartmajev in počitniških hišic, ki niti niso zelo poceni, je mogoče najceneje prenočevati v treh mladinskih hotelih. Dva, v Murski Soboti in Radencih, sta le dodatna dejavnost dijaških domov in ponujata eno-, dvo- in triposteljne sobe za 15 do 17 evrov po osebi na noč.

Bolj poseben, vsekakor pa za zdaj z 12 evri po osebi na noč najcenejši v Pomurju je novi mladinski hotel Stara pošta v Križevcih pri Ljutomeru, ki se ponaša z nazivom prvega ekohostla pri nas. Zakonca Frlin sta ga uredila v zgodovinski stavbi sredi vasi, kjer je nekoč že bil hotel. Stavba je opremljena skladno z najsodobnejšimi zahtevami energetske varčnosti, za ogrevanje pa porabijo le približno 4000 evrov na leto. V hostlu je 54 ležišč v štiri-, šest- in osemposteljnih sobah in 22 postelj v treh mansardnih apartmajih.

Kraški hostli niso dragi

Mladinski hotel Pliskovica na sežanskem Krasu popotnikom ponuja 35 ležišč in še deset dodatnih. »Skupinsko« spanje z zajtrkom gosta stane 16 evrov, na pomožnem ležišču dva evra manj, v dvoposteljni sobi pa 20 evrov. Ponujajo tudi možnost kampiranja za deset evrov na noč. Hostel imajo tudi v središču Kozine, vendar so se zaradi manjšega povpraševanja v letošnji sezoni odločili za prenovo sob.

Na Krasu in v Brkinih je mogoče prenočevati na turističnih kmetijah, kjer pa se cene za prenočitev gibljejo od 25 do 30 evrov na osebo. Na postojnskem območju omogočajo cenejše prenočitve v hostlu Proteus, to je v dijaškem domu srednje gozdarske šole. Na voljo je 20 dvo- in triposteljnih sob, najcenejše prenočevanje z zajtrkom pa stane 13 evrov.

Cenejšo ponudbo ohranjajo tudi v hotelu Sport, in sicer v štirih sobah s skupaj 32 ležišči, njihova cena pa je 20 evrov. Cenejše je tudi spanje v kampu Pivka jama, deset kilometrov od Postojne. Štiriposteljni bungalov oddajajo za 86 evrov, če pa v njem prespita na primer le dva gosta, ceno znižajo za polovico.

Na cerkniškem območju in v okolici je mogoče prenočevati le na turističnih kmetijah, kjer so cene za prenočitev z zajtrkom različne, povsod pa več kot 20 evrov. Najcenejše spanje je v domu na Slivnici, kjer prenočitev stane 20 evrov.

Gorenjske hostle obiskujejo aktivni

V prostorih nekdanje slaščičarne in kavarne na Tavčarjevi ulici od marca letos deluje prvi hostel v kranjskem mestnem jedru. Peter Pančur, vodja hostla Cukrarna, ki ima na voljo osem sob z 28 ležišči, je povedal, da prevladujejo gostje, pari, stari od 35 do 50 let, ki imajo po navadi s seboj tudi otroke, sledi jim skupina, stara 50 do 65 let, in šele nato mladi, stari od 18 do 25 let. Prenočijo eno ali dve noči, kajti Kranj je izrazito tranzitno mesto, cena za posteljo pa je od 21 do 30 evrov. »Avgusta bomo imeli predvidoma največ obiskovalcev,« je prepričan Pančur.

Kranj ima med šolskimi počitnicami tudi mladinski hotel v prostorih dijaškega doma na Zlatem polju, a je ta precej oddaljen od središča, za prenočitev pa je treba odšteti 14 evrov. V Škofji Loki nimajo hostla, na voljo so zasebne sobe, najcenejše pa je prenočevanje v gostišču Vahtnica, kjer je za osebo v dvoposteljni sobi treba odšteti 24 evrov, dodatne štiri pa še za zajtrk.

V turističnih centrih na zgornjem Gorenjskem je vse več ponudbe prenočitvenih kapacitet za goste s plitkejšimi žepi. Prihajajo predvsem aktivnejši turisti, ki se ukvarjajo z različnimi športnimi dejavnostmi, ugotavlja Katarina Đurđević iz hostla Pod Voglom v Bohinju.

V Radovljici je edino mladinsko prenočišče urejeno v stari hiši v strogem središču mesta. Lastnik Miran Vidic pravi, da ambient hiše napravi dober vtis na goste, prav tako staro mestno središče. Turisti (večina je tujcev) po navadi rezervirajo posteljo vnaprej. Ugotavlja še, da njihovi gosti pridejo dobro informirani in vedo, kaj si bodo ogledali.

Podobno ugotavlja Biba Mavsar iz Porentovega doma v Kranjski Gori, ki je poudarila, da velika večina njihovih gostov pripotuje v Kranjsko Goro z javnim prevozom, zaradi urejenih kolesarskih stez v okolici in kolesarskih povezav s sosednjo Italijo in Avstrijo pa so med njimi tudi turisti, ki potujejo s kolesi.

Maribor kmalu z novim mladinskim hotelom

V Mariboru zdaj delujejo trije mladinski hoteli (hotel Uni, Lollipop Hostel, Youth Hostel Mlada lipa), v katerih je na voljo skupaj 136 ležišč, čez približno mesec dni pa naj bi odprl vrata še novi hostel Pekarna z 61 ležišči. »Za bivanje v mladinskih hotelih se najbolj odločajo mladi obiskovalci, a se jim pridružuje vse več parov in posameznikov, starih 50 let in več, kolesarjev in pohodnikov,« je povedala Vesna Male z mariborskega turističnega zavoda.

V Mariboru je mogoče poceni prenočiti še v nekaterih ugodnih zasebnih prenočiščih in tudi v kampih; eden od teh je kamp Kekec pod Pohorjem, ki je bil lani izbran za tretji najlepši manjši kamp v Sloveniji.

Mladinsko prenočišče Kurent sta pred slabimi desetimi leti skupaj zgradili država in Mestna občina Ptuj, ta pa ga je dala v upravljanje Centru šolskih in obšolskih dejavnosti. Skupaj premore 53 postelj v 13 sobah, cena prenočišča brez zajtrka pa je 22 evrov. Hostel v bližini avtobusne in železniške postaje je poleti razmeroma dobro zaseden, zunaj glavne turistične sezone in počitnic pa v njem pogosto bivajo šolske skupine.