Delova tema: Nič več vode za neplačnike

Vodovod - Kanalizacija vode doslej ni smel odklapljati niti dolgotrajnim neplačnikom. Po novem bo to drugače.

Objavljeno
23. avgust 2011 18.33
Posodobljeno
24. avgust 2011 06.00
Samo Petančič, Ljubljana
Samo Petančič, Ljubljana
Ljubljana – Vodovod - Kanalizacija (Vo-Ka) bo po sprejetju novega odloka o preskrbi s pitno vodo septembra ali najpozneje oktobra dolžnikom znova odklapljal dobavo vode. To bo vodovodu omogočilo hitro izterjavo nekaterih neplačnikov, ki so se doslej posluževali zvijačnega izogibanja plačilu, direktor Vo-Ke Krištof Mlakar pa zagotavlja, da sprememba ni uperjena proti revnemu sloju občanov. Odklapljanje vode so svetniki Vo-Ki z odlokom prvič prepovedali leta 2006. Doslej veljavni odlok o preskrbi s pitno vodo je omogočal odklop dobave vode, a le v primerih, če je prejemnik oviral dobavo vode drugim uporabnikom, če je dovolil priklop drugega uporabnika na svojo napravo, če ni dovolil pregleda internih inštalacij in podobno. Samo neplačevanje računov za porabljeno vodo pa se ni štelo za dovolj tehten razlog za odklop.

Za šest milijonov evrov dolgov

Na vodovodu so sicer ves čas veljave odloka, ki je preprečeval odklop vode, zatrjevali, da izterjava dobro poteka. Odklop so nadomeščali z dogovarjanjem, opomini, vlaganjem izvršb in tožbami, ki jih ni bilo malo. Vsako leto so izdali približno 60.000 opominov in 700 izvršnih predlogov, samo zamudne obresti neplačnikov pa so na leto navrgle več kot 50.000 evrov. Letošnji skupni dolg neplačnikov Vo-Ke je dosegel približno šest milijonov evrov, število neplačnikov pa se je povečalo. Nekatere pravne osebe so podjetju dolgovale tudi več kot 100.000 evrov.

Direktor Vo-Ke Krištof Mlakar je povedal, da jim bo ponovna možnost odklopa pomagala kaznovati predvsem akutne neplačnike, nikakor pa to ne pomeni odklapljanja vode v večstanovanjskih stavbah. Tam ima Vo-Ka sklenjene pogodbe z upravitelji, ki račune redno plačujejo, sami pa tudi opravljajo izterjavo. Omejitev dotoka vode bo tudi v prej omenjenih izrednih primerih začasnvoda, pa še to le tam, kjer imajo z izterjavo po klasični poti zgolj stroške, ne pa tudi rezultatov.

Še naprej bodo terjali predvsem z izvršbami in opomini

Občasno se namreč zgodi, pojasnjuje Mlakar, da podjetje ne plačuje vode, lastnik ga nato ukine ali preoblikuje in ustanovi novo, dolgovi ostanejo staremu, celo v istih prostorih pa deluje že novo, ki domnevno ne dolguje nikomur nič. Nekatera podjetja so tudi sčasoma ugotovila, da se z dovolj zvijačnosti lahko izogibajo plačilu, odklopa pa ne bo, zato so račune razdeljevali na dva dela – za tiste dobrine, ki so jih lahko odklopili, in vodo, ki je niso plačevali. Nikakor pa se to ne nanaša na gospodinjstva ali tiste primere, ko je človek v denarni ali socialni stiski, poudarja direktor.

Novi odlok bo glede odklopa vode sicer menda prav tak, kot je bil tisti, ki je veljal do leta 2006. Izterjava bo še naprej potekala predvsem prek izvršb in opominov. Sicer pa so Ljubljana in primestne občine, ki jih z vodo oskrbuje Vo-Ka, nekakšna posebnost. Skoraj povsod drugod po državi imajo vodovodi že ves čas možnost odklopa, če jim odjemalec ne plačuje, je še povedal Krištof Mlakar.