Denacionalizacija: Radenski dobro kaže

Rudolf Höhn Šarič utegne ostati brez zahtevanega premoženja.

Objavljeno
06. julij 2014 16.28
Jože Pojbič, Murska Sobota
Jože Pojbič, Murska Sobota

Gornja Radgona - Vse kaže, da si bodo lahko v Radenski glede denacionalizacijskega postopka kmalu oddahnili. Višje sodišče je marca letos že pravnomočno potrdilo sklep okrajnega sodišča v Novem mestu, ki je zavrnilo zahtevek Šaričevih vnukov, sedaj pa zavrnitev zahteve pripravljajo tudi na upravni enoti v Gornji Radgoni.

Potem ko so že leta 2012 zavrnili zahtevek Rudolfa Höhna Šariča za denacionalizacijo premoženja, odvzetega njegovi materi Wilhelmini Höhn Šarič, so na radgonski upravni enoti pred nadaljevanjem postopka, ki se nanaša na premoženje Rudolfovega očima Anteja Šariča, čakali na pravnomočno odločitev sodišča v Novem mestu.

Tam sta Šaričeva vnuka Michael Wiesler in Barbara Purre - Wiesler po razveljavitvi Šaričeve obsodbe zahtevala vračilo na njeni podlagi zaplenjenega premoženja. Toda sodišče je ugotovilo, da so Šariča razlastili na sklepa Avnoja o odvzemu premoženja tujim sodelavcem okupatorja.

To pa ni predmet vračanja. Sklep višjega sodišča, ki je potrdilo odločitev okrajnega sodišča v Novem mestu, je že pravnomočen, zagovornika Rudolfa Höhna Šariča pa sta sprožila revizijo postopka na vrhovnem sodišču. Od Muniba Vehaboviča in Silva Belca, pravnih zastopnikov Radenske v omenjenem postopku, smo izvedeli, da so se nato znova zganili tudi na UE Gornja Radgona.

Tu je strokovna komisija za denacionalizacijo ugotovila, da se denacionalizacijski postopek za premoženje, odvzeto Anteju Šariču, ne more nadaljevati, ker niti Rudolf Höhn Šarič niti Šaričeva vnuka ne morejo biti denacionalizacijski upravičenci po njem. Rudolf zato, ker njegov očim Ante nikoli ni bil jugoslovanski državljan in ker je leta 1942 preklical Rudolfovo posvojitev, vnuka pa zato, ker tudi njuna mati (hči Anteja Šariča) ni nikoli imela jugoslovanskega ali slovenskega državljanstva.

Tako naj tudi sklep upravne enote (izdan bo v mesecu dni) ne bi bil bistveno drugačen.