Denar pobrali kurenti in samostan

Organizatorji ptujskih poletnih festivalov s peticijo občino pozivajo, naj izpolni obljube o večji podpori.

Objavljeno
06. avgust 2016 15.15
Franc Milošič
Franc Milošič
Ptuj – Organizatorji treh največjih ptujskih poletnih festivalov Dnevov poezije in vina, Art Stays in Arsane zbirajo podpise pod peticijo, da naj Mestna občina Ptuj za izvedbo njihovih prireditev zagotovi več in dovolj denarja. Pod njo se je doslej podpisalo tristo domačinov in 60 ljudi iz drugih držav.

Peticija je razburkala mestno politiko in javnost tik pred praznovanjem občinskega praznika. Organizatorji opozarjajo, da občina pokrije od 15 do 20 odstotkov proračuna festivalov, kar je po njihovem veliko manj kot pri primerljivih prireditvah v javnem interesu z visoko mednarodno prepoznavnostjo. Občino pozivamo, da od leta 2017 dvigne sofinancerski delež na najmanj 30 odstotkov. Ptujski župan Miran Senčar poudarja, da je iz precej skromnejšega občinskega proračuna za festivale zagotovljenega prav toliko denarja kot prejšnje leto – 70.000 evrov. Toda občina bi morala najmanj podvojiti podporo tem trem festivalom. Poleg njih je v mestu še veliko manjših festivalov in prireditev, ki iz proračuna ne dobijo ničesar, a zagotovo dolgo ne bodo privolili v takšne razmere. Nekoliko čudi, da kulturniki niso peticije za finančno podporo občine razširili tudi na te, ki zdaj nimajo dostopa do proračuna.

Brez kulturnega programa

Ptujski župan je prvo peticijo kulturnikov dobil že sredi lanskega oktobra, ko so zahtevali, naj občina sprejme natančen program za kulturo, da ustanovi javni zavod za turizem in kulturo (ustanovila pa ga je samo za turizem) in da kulturi nameni več denarja. A župan se je branil, da je večino denarja pobrala obnova dominikanskega samostana. Ker tja letos niso vložili niti evra, bi ga torej moralo biti več za živo kulturo in festivale. A ga ni.

Zapletlo se je tudi s sponzorskimi sredstvi. Zbranih 170.000 sponzorskih evrov naj bi bilo za vse prireditve od kurentovanja do festivalov, občina pa jih je kot organizatorica prav vse porabila za kurentovanje in za festivale ni ostalo ničesar. Kljub temu pa je od njih zahtevala, naj na festivalih promovirajo sponzorje, kar so seveda zavrnili, to pa je še poglobilo nesoglasja med občino in organizatorji.

Obupujejo, a bi ostali

Mladen Delin, ki je motor glasbenega festivala Arsana, že nekaj let poudarja, da tega festivala ne bo več, če ga mesto ne bo dovolj podprlo. »Pa ga vedno znova pripravim, ker to pač z veseljem delam,« pravi Delin. Tudi Jernej Forbici, vodja Art Staysa, poudarja, da je festival sodobne umetnosti v štirinajstih dosedanjih letih Ptuju pridobil pomembno mesto in ugled v strokovnih in umetniških krogih. Naslednje leto bo festival še dobil denar ministrstva za kulturo (četrto leto zapored), potem pa tudi Forbici razmišlja, da zaradi pomanjkanja denarja in odnosa nekaterih festivala več ne bi organiziral. Čeprav, dodaja, da bi na Ptuju vsekakor še želeli ostati.

Župan Ptuja Miran Senčar nam je odgovoril, da so festivali na javnem pozivu dobili 70 tisočakov. »Končno odločitev o tem, koliko sredstev bo Mestna občina Ptuj namenila posameznim festivalom, sprejema mestni svet, ki tudi potrjuje proračun. Poleg teh sredstev dobijo omenjeni festivali tudi logistično podporo ...« Vprašanje je, koliko festivali zares stanejo in koliko denarja bi zares potrebovali, saj predvsem v festivalskih dneh veliko dela opravlja še dolga vrsta prostovoljcev.

Peticijo bodo zainteresirani podpisovali do septembra. Potem se bodo z zahtevami očitno morali ukvarjati občinski svetniki.