Denar tudi za Vesele Rome in pikado

Skupaj bo 41 društev prejelo 60.000 evrov. Predsednica SRS Janja Rošer je zavrnila očitke o domnevnih nepravilnostih.

Objavljeno
23. avgust 2012 20.59
tre*ROMAN CHON
Bojan Rajšek, Litija
Bojan Rajšek, Litija

Novo mesto, Murska Sobota – Na spletni strani Sveta romske skupnosti (SRS) so včeraj objavili vse prejemnike finančnih sredstev letošnjega javnega razpisa za romska društva, ki se ga bo javnost spominjala po številnih peripetijah in moralno spornih odločitvah.

Svet romske skupnosti je maja v Uradnem listu objavil javni razpis z naslovom »Finančna podpora delovanju romskih društev (RD) v letu 2012«, na katerem je bilo na razpolago 60.000 evrov. Cilj razpisa je bil spodbujanje aktivnega delovanja romskih društev na področju ohranjanja in krepitve identitete, medsebojnega povezovanja in sodelovanja, ozaveščanje in boj proti diskriminaciji in nestrpnosti, ter krepitev informativnih in drugih dejavnost, ki so pomembne za romsko skupnost.

Denar bo prejelo 41 romskih društev, ki so skupaj zaprosila za 220.928 evrov. Največ, 3980 evrov, ga bo dobilo Športno društvo NK Roma (vodi ga član razpisne komisije Slavko Cener), najmanj, 450 evrov, pa RD Ciganos iz Murske Sobote. Denar bodo društva na transakcijske račune predvidoma prejela do konca tega meseca.

Romi: Komisija odobrila denar sama sebi

Nekatere dolenjske in prekmurske Rome je vznemirilo to, da so člani razpisne komisije odobrili denar kar sami sebi, zato so o domnevnih nepravilnostih obvestili komisijo za preprečevanje korupcije. Razpisna komisija je odločila, da bo RD Zeleno vejš, ki ga vodi Stanko Baranja Muri, ki je bil hkrati tudi predsednik razpisne komisije, prejelo 3220 evrov. Članu komisije Slavku Cenerju, ki je tudi predsednik RD Čapla in NK Roma, so skupaj odobrili 7000 evrov, članici komisije Veri Ratko (predsednica RD Veverica na veji) pa 1620 evrov. Vsi so člani Jožek Horvat Mucove Zveze Romov Slovenije (ZRS) in krovne romske organizacije Sveta romske skupnosti, v kateri ima ZRS dvetretinjsko večino. 1282,5 evra bo prejelo tudi ŠD Bad Boys (pikado klub), ki ga vodi partner predsednice SRS Janje Rošer Jasmin Kokaš. Po naših informacijah več kot polovica društev, ki jim je bil denar odobren, ni posredovala lanskih finančnih poročil.

Janja Rošer: Nepravilnosti pri izbiri ni bilo

Predsednica SRS Janja Rošer je za Delo zavrnila očitke o domnevnih nepravilnostih, kar so potrdili udeleženci julijskega sestanka v prostorih urada za narodnosti, ki so se ga udeležili predstavniki ministrstva za notranje zadeve ter predsednica in člani komisije SRS. Rošerjeva je zavrnila očitke, da so člani razpisne komisije sami sebi odobrili denar, saj se je posamezen član, ko je bila na vrsti njegova vloga, za kratek čas umaknil iz sejne sobe. To naj bi bilo po njenem mnenju dovolj, da se zavrne sum o kakršnih koli nepravilnostih.

Rošerjeva je pojasnila, da so lani Forum romskih svetnikov, Romski akademski klub in novomeško RD Romani veseli (Veseli Romi) netransparentno porabili denar iz lanskega javnega razpisa, zato jim je bilo letos odobrenih manj finančnih sredstev.

Člani RD Romano veseli so namreč lani sredi decembra v gostišču Na vasi v Dolenjih Kamenceh pojedli in zapili za 1946 evrov (račun hranimo v redakciji). Veseli Romi so letos zaprosili za 10.400 evrov, a so jim odobrili samo 1312 evrov. Koliko denarja sta domnevno nanamensko porabili društvi Forum romskih svetnikov in Romski akademski klub (prvi bodo letos prejeli 3528 evrov, drugi pa 1800 evrov) Rošerjeva ni hotela povedati. Po naših informacijah prihodnje leto razpisa za romska društva ne bo več.