Denar za komando ni padel čisto z neba

Občini milijon za Park vojaške zgodovine, ker ima gradbeno dovoljenje, sredstva pa lahko porabi še letos.

Objavljeno
06. oktober 2015 23.27
Dragica Jaksetič, Ilirska Bistrica
Dragica Jaksetič, Ilirska Bistrica
Pivka – Občina Pivka popravlja proračun navzgor. Od ministrstva za kulturo je prejela neporabljeni milijon evrov iz kohezije, s katerim bo nadaljevala urejanje Parka vojaške zgodovine. Denar so dobili, ker so že imeli pridobljeno gradbeno dovoljenje in ker na izbiro izvajalca ni bilo pritožbe.

V nasprotju s številnimi občinami, ki proračun popravljajo navzdol, ga Pivka povečuje. A čeprav so zaradi dodeljenega denarja presenečeni, »darilo« ni povsem nenadejano. »Prvo fazo celovite prenove Parka vojaške zgodovine smo pravkar končali, nadaljevanje pa smo zastavili že spomladi, ker smo upali na možnost, da bi prejeli denar iz kohezijskega sklada za iztekajoče se obdobje, če bi ga kaj ostalo neporabljenega. In to se je zgodilo. Gradbeno dovoljenje smo pridobili za različne sklope že med pripravo celotnega projekta, dela pa moramo zdaj dokončati do konca leta. Danes smo končali še postopek izbire izvajalca s pogajanji. Grafist s partnerjema CPK in RPS je na koncu privolil v znižanje ponudbe na vrednost prejetih sredstev z ministrstva za kulturo; 1,125 milijona evrov,« je včeraj pojasnil pivški župan Robert Smrdelj.

V Parku vojaške zgodovine so prejšnji mesec odprli nov muzejski paviljon z 2000 kvadratnimi metri razstavnih površin in s tem končali prvo fazo celovite prenove parka. Trajala je poldrugo leto, zanjo pa so porabili 4,3 milijona večinoma kohezijskih evrov. Za nadaljnje urejanja parka bo morala občina prispevati le 240.000 evrov za davek, denar pa bo pridobila s prodajo treh stanovanj in objekta na Kolodvorski 11 v Pivki. Kupil naj bi jih izvajalec del.

Do konca leta bodo uredili streho, prostore in inštalacije v polovici zgradbe nekdanje komande, na približno 630 kvadratnih metrih površine. V drugi polovici komande že nekaj let delujejo sprejemni center z muzejsko prodajalno, kantina, prostori uprave ... Zgradili bodo še montažne garaže za vozne eksponate ter uredili ploščad s tribunami za gledalce za ponazoritvene vožnje in novo pešpot do kavern na Primožu.

»Obisk novega paviljona, v katerem so na ogled nekateri najbolj aktraktivni eksponati, je zelo dober. Od odprtja sredi septembra je imel že 4500 obiskovalcev, tako da bo letošnji obisk parka krepko presegel lanskega – 28.500 obiskovalcev,« je pojasnil vodja parka Janko Boštjančič.