Denar za pouk slovenščine le našli

Pouk za vse narodnosti.

Objavljeno
03. oktober 2017 11.27
Blaž Močnik
Blaž Močnik
Pouk slovenskega jezika se od včeraj spet izvaja tudi v Kanalski dolini, saj so odgovorni z ministrom za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazdom Žmavcem našli denar za honorar učiteljice slovenščine.

Kaj so se na sestanku dogovorili minister Žmavc s predsednikoma Slovenske kulturno-gospodarske zveze in Svetom slovenskih organizacij Rudijem Pavšičem in Walterjem Bandljem, Anno Wedam iz Združenja Dom Mario Černet in Rudijem Bartalothom iz Slovenskega kulturnega središča Planika, ni jasno. Z urada za Slovence v zamejstvu in po svetu so pojasnili samo to, da lahko okoli 250 otrok vseh narodnosti Kanalske doline spet obiskuje pouk, podrobnosti dogovora pa bodo razkrili v prihodnjih dneh.

V Delu smo poročali, da strošek učiteljice ne znaša niti 20.000 evrov za šolsko leto, vendar je Deželna posvetovalna komisija za Slovence v Furlaniji - Julijski krajini zavrnila prošnjo za denarno pomoč. Pouk slovenščine v vrtcih in šolah v Ukvah, Žabnicah in na Trbižu ni del italijanskega javnega šolstva. Poučevanje slovenskega jezika naj bi zdaj finančno podprli obe krovni organizaciji Slovencev v Italiji. »Intenzivno si bomo prizadevali za vzpostavitev dolgotrajnejše in sistemske rešitve,« je omenil Bandelj.

Trijezično šolstvo

To bi bilo trijjezično šolstvo v dolini, kar so na začetku leta s podpisom resolucije predlagala slovenska društva Don Mario Cernet, Planika in Don Eugenio Blanchini, društvo nemško govorečih Kanalčanov Kanaltaler Kulturverein ter občinski upravi v Naborjetu - Ovčji vasi in Trbižu. Podpisniki od države zahtevajo za šole vseh vrst in vseh stopenj trijezično izobraževanje v italijanščini, slovenščini in nemščini v omenjenih občinah, medtem ko Slovenci upajo na razširitev pouka slovenščine na celotno območje Videmske pokrajine po vzoru Goriškega in Tržaškega območja.