Denar za subvencije menda bo

Po protestih prevoznikov ter študentskih in dijaških organizacij je minister Omerzel neuradno našel denar.

Objavljeno
23. maj 2014 22.31
bsa*avtobusna
Borut Tavčar, gospodarstvo
Borut Tavčar, gospodarstvo

Ljubljana – Po protestih prevoznikov in še ostrejših študentskih in dijaških organizacij je minister za infrastrukturo in prostor v odstopu Samo Omerzel neuradno našel denar za subvencije prevozov do konca leta. Soglasje mora dati še predsednica vlade v odstopu Alenka Bratušek.

Izkupiček redne seje vlade, ko Samo Omerzel ni dobil pooblastila za podpis pogodbe o opravljanju javnega potniškega prometa do konca leta, in sredine dopisne seje, ko je vlada za to prerazporedila slabe štiri milijone evrov za financiranje prevozov po cesti in železnici maja in junija, ni zadovoljil praktično nikogar.

Robert Sever, direktor združenja prevoznikov v GZS, je tako dejal, da se lahko dva meseca iztečeta, zaradi političnih razmer pa prevozniki ter tudi dijaške in študentske organizacije ostanejo brez sogovornika za ureditev razmer do konca leta in naprej.

Rešitev do konca leta

Prevozniki so tako že v sredo zahtevali podpis pogodb o financiranju do konca leta. Če tega podpisa ne bi bilo do petka, 23. maja, so zagrozili tudi z ustavitvijo javnega potniškega linijskega prometa.

Dijaška in študentska organizacija sta prevoznike podprli, od vlade pa zahtevali tudi denar za subvencioniranje dijaških in študentskih prevozov. Za to je vlada v začetku tedna prerazporedila slabih osem milijonov evrov, kar bi ravno tako zadoščalo za maj in junij.

Nekaj upanja je prevoznikom sicer vlil sestanek z ministrom Omerzelom, ki je zagotovil, da je našel rešitev oziroma denar za javni promet do konca leta. Manjkala je menda le še zelena luč predsednice vlade Alenke Bratušek. Najprej je bilo predvideno, da bosta premierka in minister to v izjavi povedala včeraj, po novem pa je izjava ministra Omerzela napovedana za ponedeljek.