Denarna pomoč za delavce ŠC Pohorje

Ministrstvo je mariborski občini seznanilo s pogoji za prenos koncesije za gondolo s ŠC Pohorje na Marprom.

Objavljeno
20. junij 2014 00.16
Slovenija, Maribor, 10.10.2012 - pohorska vzpenjaca foto:Tadej Regent/Delo
Miha Rubin, Robert Galun
Miha Rubin, Robert Galun
Maribor − Po podpisu pogodbe o odkupu koncesije za izvajanje prevoza z gondolo na občini proučujejo pogoje gospodarskega ministrstva za prenos koncesije. Medtem je večina delavcev Športnega centra (ŠC) Pohorje, ki čakajo na plače, prejela nekaj denarne pomoči.

Mariborska občina je v torek s ŠC Pohorje podpisala pogodbo o odkupu koncesije za izvajanje javne službe prevoza potnikov s krožno-kabinsko žičnico, na kar sta vezana dva pogoja; s tem se mora strinjati mestni svet, doseči pa bi morali tudi dogovor z ministrstvom za gospodarstvo, da bi se izognili vračilu nepovratnih sredstev za gradnjo žičnice. ŠC Pohorje je zanjo dobil 4,2 milijona evropskih sredstev.

Neuradno smo izvedeli, da se je ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo v postopku izdaje soglasja za prenos koncesije izreklo za nepristojno, a se od problematike ni povsem ogradilo. Mariborski občini je sporočilo, pod kakšnimi pogoji je možno koncesijo prenesti z zasebne na javno družbo, torej s ŠC Pohorje na občinski Marprom, in sicer brez bojazni, da bi bilo treba kasneje vračati evropski denar.

»Prenos koncesije je v izključni pristojnosti koncesionarja in koncendenta. Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo (MGRT) v ta odnos ne more posegati,« so sporočili z MGRT. »V primeru prenosa ima le-ta neposredne posledice v razmerju do pogodbe med MGRT in upravičencem ŠC Pohorje, kar pomeni, da morajo biti tudi v nadaljevanju izpolnjena pogodbena določila.«

Na občini so se po naših informacijah takoj lotili preučevanja napotkov v smeri, da ne bi trpel mestni proračun. Koncesijo bi sicer od ŠC Pohorje odkupili za 200.000 evrov, v zadnjem pa bi s tem denarjem zaposlenim izplačali zapadle plače. Pri tem je občina tudi pozvala okrog 400 gospodarskih družb, naj prispevajo denar v poseben sklad za poplačilo delavcev ŠC Pohorje.

Med te so v sredo in včeraj že razdelili nekaj pomoči v obliki denarja, ki so ga zaposlenim zaradi socialne stiske podarila javna podjetja, je povedala prokuristka v ŠC Pohorje Nataša Šeneker. Po njenih besedah je denar doniralo šest javnih podjetij, in sicer vsako 40 evrov na delavca, to pomoč v višini 240 evrov pa so dobili tisti z nižjimi plačami.