Denarna socialna pomoč in varstveni dodatek višja

Od 1. avgusta so višji tudi pogrebnina, posmrtnina in varstveni dodatek.

Objavljeno
01. avgust 2017 15.30
Š. J., STA
Š. J., STA
Ljubljana - Osnovni znesek minimalnega dohodka oziroma osnovna višina denarne socialne pomoči po redni uskladitvi na podlagi indeksa rasti cen življenjskih potrebščin v prvem letošnjem polletju od 1. avgusta znaša malenkost več kot 297 evrov, doslej pa je bila malenkost več kot 292 evrov. Višji so tudi pogrebnina, posmrtnina in varstveni dodatek.

Denarna socialna pomoč je namenjena zadovoljevanju minimalnih življenjskih potreb v višini, ki omogoča preživetje, je ministrstvo za delo objavilo na svojih spletnih straneh. Uveljaviti jo je mogoče, če dohodek na osebo ne dosega zakonsko predpisane meje dohodkov in so hkrati izpolnjeni tudi drugi pogoji. Višina denarne socialne pomoči od 1. avgusta znaša 297,53 evra za samsko osebo, za družino, denimo za štiričlansko družino z dvema šoloobveznima otrokoma in s staršema brez zaposlitve, pa največ 889,60 evra.

Gre za redno uskladitev na podlagi objavljenega indeksa rasti cen življenjskih potrebščin v obdobju januar-junij 2017, ki je določena v zakonu o usklajevanju transferjev posameznikom in gospodinjstvom.

Prejemnikov denarne socialne pomoči je trenutno 53.558.

Višji je tudi varstveni dodatek. Do njega je upravičena samska oseba, ki izpolnjuje zakonske pogoje in njen mesečni dohodek ne presega 485 evrov, medtem ko je do zdaj veljala omejitev 477 evrov. Če ima samska oseba tudi lastni dohodek, se varstveni dodatek določi v višini razlike med 485 evri in lastnim dohodkom.

Varstveni dodatek prejema 15.277 oseb.

Pogrebnina od 1. avgusta znaša 297,53 evra, posmrtnina pa 595 evrov.