Deponijo pri Jelšanah morajo zapreti

 Prebivalcem Ilirske Bistrice pa se obetajo višje položnice za odvoz. Odpadke bodo verjetno vozili v Ljubljano.

Objavljeno
29. avgust 2012 19.51
Dragica Jaksetič, Ilirska Bistrica
Dragica Jaksetič, Ilirska Bistrica
Ilirska Bistrica – Komunalno podjetje Ilirska Bistrica bo lahko odlagalo odpadke na deponiji Jelšane samo še do konca oktobra, potem se prebivalcem obetajo precej višje položnice za odvoz, saj se do dograditve regionalnega centra za ravnanje z odpadki kot edina možnost ponuja odvoz na ljubljansko deponijo.

Komunalno podjetje Ilirska Bistrica na deponiji pri Jelšanah v neposredni bližini državne meje odlaga približno 3800 ton mešanih nepresortiranih komunalnih odpadkov na leto, na tej lokaciji pa jih bo odlagalo samo še do konca oktobra. O tem so se na ministrstvu za kmetijstvo in okolje (MKO) odločili po inšpekcijskem pregledu, med katerim so ugotovili, da deponija deluje, čeprav upravljavec za to nima dovoljenja. Bistričani so sicer večkrat dopolnili vlogo za podaljšanje okoljevarstvenega dovoljenja za obratovanje, a brez uspeha. Zadnji njihov ugovor je MKO zavrnilo 31. maja lani, komunalno podjetje je nato vložilo tožbo na upravno sodišče, to pa o tožbi še ni odločilo.

Čakali rešitev, dočakali kazen

Občina Ilirska Bistrica in njena hčerinska družba sta pred nekaj leti sicer uredili zbirni center za dovoz ločeno zbranih odpadkov in zgradili ekološke otoke, učinkovitega ločevanja odpadkov na izvoru pa nista zagotovili. Sledi torej neke vrste kazen in iskanje hitre rešitve. Zadnje desetletje so v občini predvsem čakali na razplet zgodbe o primorsko-notranjskem centru za ravnanje z odpadki, od zgodbe južnoprimorskega konzorcija Gojup do Cera Notranjske, Istre in Krasa (Cero NIK) v Logatcu, ta čas pa manj skrbeli za učinkovito ravnanje z odpadki, s čimer bi preprečili zelo visoke stroške, ki jih bodo kmalu plačali prebivalci.

Na večkratna vprašanja Dela o tem, kako namerava občina Ilirska Bistrica reševati nastale težave z odpadki, nam z občine tudi tokrat niso odgovorili. Podžupan občine Nova Gorica Mitja Trtnik je za Delo povedal, da je na njihovo vabilo 18. julija o priključitvi k projektu Centra za ravnanje z odpadki (Cero) Nova Gorica občina Ilirska Bistrica odgovorila s podpisanim pismom o nameri. Na Komunalnem podjetju Ilirska Bistrica so to potrdili, ker da drugega izhoda, glede na to, da je najbrž tudi Cero NIK že zgodovina, nimajo. A do zgraditve novogoriškega centra bo treba poiskati začasno rešitev.

Kratkoročno precej višja cena

Kot edina mogoča se za zdaj kaže možnost ilirskobistriške odpadke voziti v Rcero Ljubljana. To pomeni, da se bo vsaj kratkoročno cena ravnanja z odpadki za Bistričane zelo povišala, približno za sedem evrov na osebo na mesec. Sprejem tone odpadkov v predelavo bo stal približno 120 evrov, prevozni stroški so lahko tudi več sto evrov na dan, treba pa bo plačati tudi odlog preostanka odpadkov.

V komunalnem podjetju se pripravljajo še na dodatni scenarij za zmanjševanje stroškov – zgraditev sortirnice mešanih komunalnih odpadkov s separatorjem v neposredni bližini zbirnega centra v Globovniku, kar bi občino Ilirska Bistrica po sežanskem zgledu prihodnje leto stalo približno 800.000 evrov.