Deportacije ne bo, Cerar napovedal obravnavo na vladi

Sirski begunec vesel, da morda ostaja v Sloveniji, deželi, ki je postala njegova druga družina.

Objavljeno
14. november 2017 07.14
Posodobljeno
14. november 2017 07.14
Mo. Z., M. V., Š. J., STA, Šp. B., STA
Mo. Z., M. V., Š. J., STA, Šp. B., STA

Ljubljana − Predsednik vlade Miro Cerar je odločil, da bo vlada na eni od prihodnjih sej obravnavala predlog za izdajo dovoljenja za začasno prebivanje sirskega begunca Ahmada Shamieha v Sloveniji. S tem bo odločala, ali bo sirskemu beguncu Ahmadu Shamiehu dodelila status tujca po 51. členu v skladu zakona o tujcih. To pomeni, da se Ahmadu Shamieju ne prizna mednarodna zaščita oz. status begunca, po katerem ima pravico do združitve z družino, na kar on tako čaka.

Miro Cerar je še pojasnil, da notranje ministrstvo ne more ravnati drugače, kot je, današnje ravnanje nekaterih poslancev pa je označil kot neprimerno in nedopustno.

Spomnil je, da je Ahmad Shamieh vstopil v Slovenijo prek Hrvaške, v Sloveniji pa sprva ni zaprosil za azil, temveč nadaljeval pot v Avstrijo. Ta ga je na meji zavrnila, nato je v Sloveniji zaprosil za azil. Njegovo prošnjo je ministrstvo za notranje zadeve junija 2016 zavrglo, saj je ugotovilo, da je zanjo, skladno z določili dublinske uredbe, odgovorna Hrvaška.

Shamiejevo pritožbo so obravnavala vsa redna sodišča in tudi sodišče EU v Luksemburgu, ki je pritrdilo stališču Slovenije, je povzel premier.

Cerar: Spoštovati moramo odločitve EU in naših sodišč

Ker je Shamieh izčrpal vsa pravna sredstva, so okoliščine primera jasne, ministrstvo za notranje pa v pravnomočno dokončanem postopku, kljub nekaterim pozivom, ne more in ne sme odločiti drugače, kot je, je poudaril Cerar. Kot je dodal, ne smemo pozabiti, da živimo v pravni državi in moramo spoštovati odločitve EU in naših sodišč.


Foto: Mo. Z/Delo

Kljub temu pa se postopek deportacije sirskega begunca danes ni začel izvajati, saj bo vlada zaradi posebnih okoliščin primera na eni prihodnjih sej odločala, ali obstaja interes države za izdajo dovoljenja za začasno prebivanje, ki bi ga nato izdalo notranje ministrstvo, je pojasnil Cerar.

To bo storila na predlog urada za oskrbo in integracijo ter na podlagi zakona o tujcih. Ta namreč določa, da se tujcu, katerega prebivanje v Sloveniji je v interesu države, lahko izda dovoljenje za začasno prebivanje. O tem na predlog državnega organa odloča vlada.

Cerar je ob tem opozoril, da država »ni samopostrežna trgovina«, kjer si vsakdo vzame kar in kadar mu ustreza. Odzval se je tudi na ravnanje nekaterih poslancev SD in Levice, ki so sirskega begunca odpeljali v državni zbor. Po Cerarjevih besedah je to, kar so storili, povsem neprimerno in nedopustno ter je očitno šlo za predvolilno kampanjo.

Brglez ne bo preverjal postopkov

Predsednik državnega zbora (DZ) Milan Brglez se je danes pogovoril z beguncem Ahmadom Šamijem, ko sta ga poslanca SD in Levice v izogib deportaciji pripeljala v DZ. Ob vprašanju, ali se nista s tem vmešala v pristojnost MNZ, se Brglez naslanja na ustavo, da poslanci niso vezani na navodila, da pa je vprašanje, če so bili postopki izpeljani tako, kot bi morali biti.

»Predsednik DZ tega ni in ne bo preverjal, ker bi šlo v tem primeru za vmešavanje zakonodajne veje oblasti v izvršno vejo oblasti,« so za STA navedli v njegovem kabinetu. Po njihovih navedbah Brglez verjame, da bodo pristojni organi ugotovili, če je bilo vse tako, kot bi moralo biti, skladno s postopkom, »če pa to ni bilo tako, pa bodo postopali tako, kot po zakonu morajo«.

Spoznajte Ahmeda: Odličen primer integracije v novo državo

Sirski begunec Ahmad Shamieh je danes na novinarski konferenci v ZRC SAZU izrazil veselje, da bo vlada odločala o interesu države, da se mu izda dovoljenje za začasno prebivanje. Predstavniki številnih ogranizacij in združenj pa so na novinarski konferenci predvsem pozvali k bolj pravični obravnavi prosilcev za azil in problematizirali odločitev notranjega ministrstva, ki je danes nameravalo izgnati Šamija.

Govorci so priznali, da jih je presenetila izjava premierja Mira Cerarja, da bo vlada zaradi posebnih okoliščin primera odločala, ali obstaja interes države za izdajo dovoljenja za začasno prebivanje, ki bi ga nato izdalo ministrstvo za notranje zadeve (MNZ). Novico o tem so namreč prejeli nekaj minut pred začetkom novinarske konference.

Shamieha so predstavili kot odličen primer integracije v novo državo, ta pa je ob koncu novinarske konference ponovil, kako hvaležen je, da lahko živi v Sloveniji, ki ima »dva milijona angelov«. Pojasnil je, da je Slovenija postala njegova druga družina in se zahvalil vsem, ki so mu pomagali.

Kordiš: DZ je zaščitil Shamieha pred samovoljo MNZ

Poslanec Levice Miha Kordiš, ki je danes skupaj s kolegom iz SD Janom Škobernetom sirskega begunca Ahmada Shamieha pripeljal v DZ v izogib morebitni deportaciji, je v izjavi novinarjem v DZ dejal, da je ravnal v skladu s svojimi načeli. »To bi si lahko v SMC zapisali za uho,« je dodal.

Po prepričanju Kordiša ni bilo nobene potrebe po vsem, kar se je danes dogajalo. »Na koncu je moral parlament zaščititi gospoda Shamieha pred samovoljo ministrstva za notranje zadeve in ministrice Vesne Györkös Žnidar. Predsednik vlade Miro Cerar je včeraj jasno povedal, da do deportacije ne sme priti, a očitno se je notranje ministrstvo odločilo delati po svoje, zato je vskočil DZ, na srečo - kot vidimo - z ugodnim razpletom,« je dejal Kordiš.

Izrazil je zadovoljstvo nad iztekom zgodbe. Ob tem pa dodal, da je »kljub današnji diverzantski akciji primarna naloga parlamenta sprejemanje zakonov, ki onemogočajo, da bi se take stvari, kot je bila današnja, dogajale še kdaj v prihodnje. Na meji imamo še vedno žico, še vedno velja zakon o tujcih, ljudje so deportirani, ker so tako revni, da ne morejo plačati položnic ...« To je nekaj, kar je po besedah Kordiša treba sistemsko nasloviti s politiko, ki skupnost gradi, ne pa razdira.

Kaj se je dogajalo zjutraj pred viškim azilnim domom?

Ob 5.45 se je Ahmad Shamieh zglasil pred viškim azilnim domom in se tako odzval na poziv ministrstva za notranje zadeve. Tam se je zbralo tudi nekaj deset podpornikov in poslanca Levice in Socialnih demokratov Miha Kordiš in Jan Škoberne. Oba poslanca sta Shamieha potem odpeljala v državni zbor, kjer se, kot nam je povedal Škoberne, nahaja še zdaj.

Tako premier Miro Cerar kot predsednik državnega zbora Milan Brglez sta včeraj notranje ministrstvo pozvala, naj Shamieha, ki je februarja lani zaprosil za mednarodno zaščito pri nas, ne odpeljejo na Hrvaško, preden ne bi po odločitvi sodišča EU v Luksemburgu proučili dodatnih možnosti, da sirski begunec ostane v Sloveniji. Pogovori med predstavniki vlade in notranjim ministrstvom še potekajo. Ob 11. uri naj bi sestali s premierjem Mirom Cerarjem ter notranjo ministrico Vesno Györkös Žnidar ter razpravljali o tej zadevi, da pa odločba o deportaciji ostaja veljavna.

V azilnem domu so povedali, da do preklica deportacije ni prišlo, kar še vedno pomeni, da naj bi sirskega begunca deportirali na Hrvaško.

46-letni sirski begunec Ahmad Shamieh, ki je v Sloveniji že 20 mesecev, je pred azilnim domom poudaril, da ni kriv za vojno v Siriji in da bi rad v miru živel s svojo družino (žena s tremi hčerami je še vedno v Damasku), in to v Sloveniji.