Dijaki deficitarnih poklicev bodo prvič dobili štipendije

Za dober milijon, namenjen tisoč štipendistom, 7875 prosilcev.

Objavljeno
09. november 2015 19.59
Javni sklad RS za razvoj kadrov in štipendije
S. H.
S. H.
Ljubljana – Javni sklad za razvoj kadrov in štipendij je danes odposlal odločbe dijakom, ki so jim za letošnje šolsko leto podelili štipendije za deficitarne poklice. Sklad je do konca roka za oddajo prošnje, ki je trajal do 21. septembra, prejel 7875 vlog.

Od tega jih je deset dni prej ob 9. uri, ko je bilo prvič mogoče oddati prošnjo, prejel skoraj polovico, torej 3897 vlog. To je kar štirikrat več, kot je sredstev; teh je na voljo 1,2 milijona evrov, 1000 štipendistom pa omogočajo enoletno prejemanje štipendije po 100 evrov na mesec.

Ker je bilo vlog preveč, so štipendije razdelili po razmejitvenih merilih. Dobili so jih tisti, ki so vloge oddali prvi dan, ko jih je sklad začel sprejemati, in sicer ob 9. uri, ko se je začel njegov poslovni čas. Poleg tega so morali izpolniti še dodatne pogoje: vpisani morajo biti v prvi letnik in imeti povprečno oceno v zaključnem razredu osnovne šole vsaj 3,32. Tisti, ki so imeli povprečno oceno 3,31, so morali imeti povprečno oceno izbirnih predmetov najmanj 4.

Dijakom bo sklad skupaj s prvim izplačilom štipendije nakazal še vse zapadle štipendije za tekoče šolsko leto. Vsem drugim bodo odločbe o zavrnitvi vloge izdane v prihodnjih tednih.

Štipendije za deficitarne poklice podeljujejo prvič, po zakonu pa bi jih morali podeliti že leto prej, vendar je vlada šele letos poleti sprejela politiko štipendiranja, ki opredeljuje, kateri poklici so pri nas deficitarni. Ker je bilo poleg tega edino merilo hitrost oddaje vloge, je to naletelo na negativne odzive, tudi zato, ker so razpis morali ponoviti. Spletna stran javnega sklada se je zaradi velike gneče sesula, zato vloge niso bile enako dostopne vsem, razpis so ponovili. S. H.