Dijaki zahtevajo policijske jopiče in čelade

Dijakom je dovolj nasilja nekaterih Romov v Novem mestu. Policija: Varnostne razmere ugodne.

Objavljeno
23. maj 2014 18.37
Bojan Rajšek, Litija
Bojan Rajšek, Litija

Novo mesto – Zaradi nasilja in groženj nekaterih pripadnikov romske skupnosti nad novomeškimi srednješolci ti pripravljajo protestni shod pred novomeško policijsko upravo. Na njem bodo od policistov zahtevali, da jim izročijo zaščitne jopiče in čelade.

Te naj bi novomeške dijakinje in dijaki potrebovali bolj kakor zvezke in knjige. Eden od organizatorjev shoda, na katerem bodo udeleženci zahtevali predvsem, da jih policija zaščiti, je povedal, da jim je dovolj šikaniranja, groženj in fizičnega nasilja. Podrobnosti, kako bo protestni shod potekal, ni hotel razkriti. Zahteve bodo predstavili na kraju dogodka, vendar že vnaprej zahtevajo »popolno anonimnost«. Po neuradnih informacijah naj bi se jim pridružili tudi nekateri osnovnošolci.

Shod je neprijavljen

Na novomeški policijski upravi (PU) pravijo, da je vsaka oblika nasilja nesprejemljiva, zato vas čas pozivajo mladostnike, naj jih takoj obvestijo o grožnjah, izsiljevanju in drugih oblikah nasilja. »Staršem svetujemo, da se o tej temi pogovorijo s svojimi otroki. Če bodo ocenili, da potrebujejo pomoč, naj nas o tem nemudoma obvestijo. Policisti bodo storili vse, da nasilje preprečijo in zavarujejo vsakega posameznika,« je na PU Novo mesto povedala Alenka Drenik in poudarila, da policisti lahko ukrepajo le, če so o dogodku seznanjeni. Občane pozivajo k ničelni stopnji tolerance do nasilništva. Drenikova na podlagi statističnih podatkov ugotavlja, da so varnostne razmere na njihovem območju ugodne, saj je število kršitev javnega reda in miru glede na petletno povprečje v upadu za več kakor 20 odstotkov. Pravi, da so policisti na širšem območju avtobusne postaje pogosto navzoči. Ponedeljkov protestni shod ni prijavljen, zato policija ne ve, kdo so organizatorji.

Petkov napad povod za shod

Član regijske civilne iniciative za reševanje romske problematike Bojan Jerak je za Delo povedal, »da je skrajni čas, da se kaj takšnega zgodi«, in da bi poleg dijakov na njem morali sodelovati tudi njihovi starši. »Nasilja je čedalje več, zato je nekaj treba ukreniti. Stvari so resne in so se še bolj zaostrile po petkovem napadu z nožem na dva mladeniča na novomeški avtobusni postaji,« je prepričan Jerak.

Direktor novomeškega šolskega centra Štefan David je za Delo zatrdil, da na območju njihovih srednjih šol doslej niso zaznali nasilja. Po njegovem prepričanju se nasilje dogaja predvsem na avtobusni postaji ter na poti v šolo in domov. Pred dnevi se je vodstvo centra udeležilo sestanka z novomeškimi policisti, na katerem so ocenjevali nastale razmere po poskusu uboja na avtobusni postaji. Na vprašanje Dela, kako komentira napoved protestnega shoda, je odgovoril, da je vezan na ta tragičen dogodek in da kakšnih posebnosti pri njihovih dijakih niso zasledili. Se pa starši bojijo za svoje otroke, vendar jim je policija zagotovila, da je varnost zagotovljena.

Predsednik Zveze Romov za Dolenjsko (ZRD) Bogdan Miklič je povedal, da razume protestnike, ki želijo zgolj to, da jim policisti zagotovijo varnost. Hkrati je dijake javno pozval, da se še pred protestom sestanejo z vodstvom ZRD, da poiščejo skupne rešitve. »Če policija za njihovo varnost ne postori dovolj, potem bomo mi na to opozorili ministrstva za notranje zadeve,« je napovedal Miklič.

Okrepljen nadzor na postaji

Novomeški župan Alojzij Muhič o protestnem shodu dijakov ni seznanjen. Zaradi petkovega incidenta se je ta teden sestal z direktorjem novomeške policijske uprave Janezom Ogulinom, s katerim sta se dogovorila, da bodo policisti in neoboroženi občinski redarji, ki so po službeni dolžnosti tudi odgovorni za ohranjanje javnega redu in miru, okrepili patrulje na avtobusni postaji zjutraj in popoldne, ko dijaki hodijo v šolo in iz nje. Občasne skupne patrulje bodo potekale tudi zvečer.