Dimnikarji bodo Mestno občino Kranj drago stali

 Po razsodbi višjega sodišča mora občina plačati Dimnikarstvu Dovrtel več kot 800.000 evrov.

Objavljeno
22. januar 2016 18.41
Marjana Hanc
Marjana Hanc

Kranj – Višje sodišče v Ljubljani je v sporu med Mestno občino (MO) Kranj in Dimnikarstvom Dovrtel pravnomočno odločilo, da mora občina plačati 436.000 evrov z obrestmi, ki znašajo že 400.000 evrov. Na občini so napovedali, da bodo na vrhovno sodišče vložili zahtevo za revizijo.

Občina in dimnikarsko podjetje iz Kranja sta oktobra 2003 sklenila petletno koncesijsko pogodbo, po odločitvi tedanjega župana Mohorja Bogataja pa je občina junija 2004 brez vednosti mestnega sveta pogodbo odpovedala in koncesijo podelila ljubljanskemu podjetju Snedim. Župan je pozneje odločitev utemeljeval z nezadovoljstvom občanov.

Po večletnem pravdanju je morala občina pogodbo aprila 2007 odpovedati, dejavnost pa je znova zaupala Dovrtelu, ki mu je država istega leta podelila še novo osemletno koncesijo tudi za območje MO Kranj.

Dolgoletno pravdanje

Dimnikarstvo je vložilo proti občini dve tožbi v vrednosti več kot dva milijona evrov.

V prvi je avgusta 2014 okrožno sodišče v Kranju razsodilo, da mora občina plačati 436.000 z obrestmi oziroma 840.000 evrov. Ker nihče z razsojenim ni bil zadovoljen, so se pritožili na višje sodišče, ki je zdaj potrdilo razsodbo.

V drugi tožbi pa Dimnikarstvo Dovrtel od MO Kranj zahteva 460.000 evrov. Sodišče prve stopnje je zahtevek zavrnilo, višje sodišče pa je odločitev razveljavilo in vrnilo sodišču prve stopnje. Zdaj se čaka na razpis naroka za glavno obravnavo, so danes pojasnili z MO Kranj.