Direktor Bolnišnice Topolšica jutri na cesti

Direktor v odhajanju ni hotel podpisati zahteve za revizijo. Je Leopold Rezar kriv za nepravilnosti ali gre za politiko?

Objavljeno
05. junij 2016 20.40
Špela Kuralt
Špela Kuralt
Topolšica – Direktor Bolnišnice Topolšica Leopold Rezar bo danes zadnjič v tej službi. Svet zavoda ga namreč ni potrdil za direktorja, Rezar pa ponujenega vedejevstva ni sprejel. Iz bolnišnice tako odhaja, Topolšico bo kot v. d. vodil zdravnik Jurij Šorli.

Finančna situacija v bolnišnici je slaba, ali je bilo pri nedavni prenovi bolnišnice kar koli narobe, naj bi pokazala revizija. To je le teden dni po njenem uradnem odprtju maja letos zahteval svet zavoda. Na isti seji bi morali izbrati tudi novega direktorja, vendar so se člani sveta zavoda odločili, da tega ne bodo storili, dokler ne bo revizija končana. Rezar bi moral revizijo naročiti v osmih dneh od sklepa sveta zavoda, vendar je to zavrnil: »Revizijo bi morala plačati bolnišnica. Gre torej za poslovodno odločitev, ki je ne morem sprejeti. Sploh zato ne, ker revizija, ki jo je naročilo ministrstvo za zdravje leta 2013, ni pokazala nepravilnosti. Poleg tega smo svetu zavoda pripravili celotno gradivo z vsemi pogodbami in aneksi, vsemi naročilnicami in poročilom o vseh naročilih, pa tega gradiva sploh nikoli niso obravnavali. Če bi obstajali indici, da je bilo kar koli narobe, bi revizijo naročil. Tako pa svet zavoda o tem sploh ni razpravljal, nikoli mi niso ničesar očitali.«

Posel za člana SDS

Predsednica sveta zavoda Hedvika Stanič Igličar, sicer sekretarka v državnozborskem odboru za zdravstvo, je povedala drugačno zgodbo. Dejala je, da bi se investicija morala končati že lani, da niso dobili dokumentacije, za katero so prosili, da investicije niso vodili v skladu z zakonodajo in da še do danes nihče ne ve, koliko je prenova dejansko stala. Dodala je, da je revizija iz leta 2013, ki je bila zaupna, pokazala nepravilnosti, na to pa je opozarjal tudi prejšnji svet zavoda.

Javno dostopni zapisniki sej zavoda v prejšnji sestavi res kažejo, da vse ni bilo po predpisih. Tako je svet zavoda februarja 2014 zapisal: »Svet zavoda zahteva, da direktor odpravi vse nezakonitosti v zvezi s podjemno pogodbo, sklenjeno z g. Bartolcem.« Franjo Bartolac, sicer član SDS v Velenju, je za Bolnišnico Topolšica vodil investicijo prenove. Podjemno pogodbo je bolnišnica z njim res prekinila, ampak je sklenila novo pogodbo z lani ustanovljenim podjetjem Galla BB, ki ga vodi Bartolac. Podjetje je po podatkih Supervizorja v zadnjem letu od Bolnišnice Topolšica dobilo 28.800 evrov, zadnje plačilo so dobili prejšnji mesec, in sicer 2.950 evrov.

Rezar se revizije ne boji

Rezar zatrjuje, da ni ničesar storil narobe: »Ta tema z Bartolcem je bila večkrat problematizirana, ampak vedno smo dali na vpogled vse pogodbe. Javno naročilo je potrebno, če pogodba preseže 130.000 evrov, strošek bolnišnice za Bartolca pa je bil v štirih letih 138.000 evrov. Po vseh odtegljajih je dobil manj.« Na vprašanje, zakaj so ga sploh potrebovali, pa Rezar odgovarja, da v bolnišnici niso imeli strokovnjaka, ki bi se ukvarjal izključno z investicijo, ki je bila zelo zahtevna: »Bartolac se je s to investicijo že prej ukvarjal in je edini dobro poznal projekt.«

Stanič Igličarjeva ostaja prav tako neomajna in poudarja, da finančna konstrukcija ni bila nikoli rešena. »To je sprenevedanje. Sestavni del poročila, ki ga niso nikoli obravnavali, je bilo finančno poročilo. Saj bo revizija vse pokazala, se je prav nič ne bojim,« odgovarja Rezar in pravi, da je obnova bolnišnice stala okoli 6,6 milijona evrov, od tega je bilo 1,2 milijona evrov evropskih sredstev.

Politične menjave?

V času, ko je bilo v javnih zdravstvenih zavodih precej menjav v svetih zavodov, tudi v Topolšici, kjer sta vsaj dva od štirih člana SMC, in je bilo zamenjanih tudi nekaj vodstev bolnišnic, se postavlja vprašanje, ali ne gre za politično menjavo tudi v tem primeru. Stanič Igličarjeva je zagotovila, da gre zgolj za naključje, da so revizijo zahtevali na seji, na kateri naj bi izbrali tudi direktorja. Sklep o reviziji je svet zavoda sprejel soglasno.