Direktorici Gorenjskega muzeja Mariji Ogrin grozi odpoklic

Občina Kranj predlaga, da bi z Ogrinovo, ki v dveh letih in pol ni izpopolnila angleščine, podpisali aneks k pogodbi o zaposlitvi.

Objavljeno
13. november 2013 19.07
Gorenjski muzej
Marjana Hanc, Kranj
Marjana Hanc, Kranj

Kranj – Direktorica Gorenjskega muzeja Marija Ogrin ne izpolnjuje pogojev za vodenje muzeja. Po razpisu, na podlagi katerega je bila 11. maja 2011 imenovana, bi morala imeti opravljen izpit o znanju tujega jezika na višji ravni, oziroma bi, ker tega ni imela, morala v enem letu predložiti potrdilo Državnega izpitnega centra o svojem znanju. Ogrinova tega doslej še vedno ni naredila.

Svet zavoda Gorenjski muzej (GM), ki v spremenjeni sestavi deluje od 5. junija letos, je na svoji drugi seji konec septembra ugotovil, da direktorica ne izpolnjuje pogojev, določenih v odloku o ustanovitvi GM. »Ker svet zavoda ni pristojen za odpoklic direktorice, smo na to opozorili Mestno občino Kranj in po pridobitvi neodvisnega pravnega mnenja v začetku tega meseca pozvali še mestni svet, naj ugotovi in odloči, ali so izpolnjeni pogoji iz 11. člena odloka o ustanovitvi javnega zavoda GM za odpoklic direktorice pred potekom mandata,« je za Delo pojasnil predsednik sveta zavoda GM Matevž Košir, ki je v petčlanskem svetu poleg Andreje Valič Zver in Andreja Šušteršiča predstavnik občine Kranj.

Ogrinova obljubila potrdilo

Marija Ogrin muzej kot v. d. direktorice vodi od oktobra 2010, marca 2011 pa je ob prijavi za direktorski položaj navedla, da »nima dokazila, a bo v enem letu izpopolnila svojo angleščino in priložila potrdilo«.

Ogrinove včeraj ni bilo v službi, za trenutek se nam je oglasila na prenosni telefon, nato pa ni bila več dosegljiva.

Tudi kranjskega podžupana Darka Jarca (SDS), ki je pristojnim na občini v preteklosti zagotavljal, da ima njegova strankarska kolegica izpit že opravljen, včeraj nismo mogli priklicati.

Ko smo na občino vprašali, ali bo mestni svet že v sredo, 20. novembra, odpoklical direktorico, smo dobili odgovor, da še »proučujejo navedbe strokovnega sveta in sveta zavoda. Poleg tega so strokovni svet zavoda (vodi ga kurator GM Jože Dežman) pozvali, naj predložijo dodatno dokumentacijo. Glede na to, da je seja mestnega sveta že naslednji teden, razprave o tem na tej seji po vsej verjetnosti ne bo,« je pojasnila Mendi Kokot, pristojna za stike z javnostjo na MO Kranj.

Kdo je pristojen za odpoklic?

Občina je Ogrinovo šele 30. januarja letos, osem mesecev po preteku roka, pisno pozvala k posredovanju dokazila. Dodatni rok je potekel 15. februarja, vnovič jo je pozvala 8. marca. Ker to ni zaleglo, je župan Mohor Bogataj 9. maja letos obvestil svet zavoda kot podpisnika pogodbe o zasedbi delovnega mesta direktorice GM in ga pozval, naj ukrepa, čeprav po besedah Matevža Koširja za to ni pristojen svet zavoda, ampak mestna občina oziroma mestni svet.

Po odpoklicu bi arheologinja Ogrinova, ki je predsednica občinskega odbora SDS v Bohinju, ostala brez zaposlitve. Svet zavoda je prepričan, da sklenitev aneksa k pogodbi o zaposlitvi (najnovejši predlog občine je, naj Ogrinova predloži potrdilo najpozneje do konca marca 2014) ne reši problema. Temu, da je oportuno z ankesi ohranjati na položaju za nedoločen čas človeka, ki nima pogojev, pa je občini pojasnil tudi že predsednik strokovnega sveta Jože Dežman.