Do gradbenega dovoljenja štirikrat počasneje kot v Medžimurju

Medtem ko so za izdajanje gradbenih dovoljenj na Hrvaškem pristojne regije, so pri nas upravne enote.

Objavljeno
22. februar 2015 19.03
jsu/Medžimurje
Suzana Kos, Ozadja
Suzana Kos, Ozadja

Ljubljana, Zagreb - V hrvaški županiji Medžimurje (sestavlja jo 25 občin), prejemnici nagrade Financial Timesa za območje, prijazno do investitorjev, je mogoče gradbeno dovoljenje pridobiti v nekaj dneh, nanj se ne čaka več kot teden dni, prejšnji mesec ga je nizozemski podjetnik dobil v enem dnevu.

Kako jim je to uspelo? »V zavest uradnikov je moralo priti, da niso na svojem delovnem mestu zato, ker potrebujejo službo, pač pa tam opravljajo funkcijo za potrebe državljanov. Uradniki niso sami sebi namen,« je na vprašanje, kako je mogoče, da so pri izdajanju gradbenih dovoljenj investitorjem tako hitri, v intervjuju za jutrišnja Ozadja poudaril medžimurski župan Matija Posavec. Tujih investicij je v regiji, ki jo vodi, vse več, stopnja brezposelnosti je nekaj odstotnih točk nižja od povprečja Hrvaške, dve občini imata več delovnih mest kot prebivalcev ...

Kako je pri nas?

Medtem ko so za izdajanje gradbenih dovoljenj na Hrvaškem pristojne regije, je pri nas to stvar državnih organov oziroma upravnih enot. Na tri različno velike občine, Ljubljano, Koper in Škofljico, smo naslovili vprašanje, kako dolgo morajo investitorji na gradbeno dovoljenje čakati pri njih.

»Zagotovo je v Sloveniji za pridobitev gradbenega dovoljenja potrebnih veliko soglasij in res bi lahko upravne enote odločale hitreje, po mojem bi se lahko čas skrajšal za polovico,« ocenjuje ljubljanski župan Zoran Janković.

***

V jutrišnjem Delu in na naši spletni strani boste lahko podrobneje prebrali o primerjavi med Hrvaško in Slovenijo o pridobivanju gradbenih dovoljenj. Objavili bomo tudi intervju z medžimurskim županom.