Do igrišča z vztrajnostjo in lopatami

Na začetku septembra bodo na Koroški Beli le dobili urejeno otroško igrišče, ki ga pomagajo graditi prostovoljci.

Objavljeno
27. julij 2015 22.06
Blaž Račič, Jesenice
Blaž Račič, Jesenice
Jesenice – Na Koroški Beli bodo pri TVD Partizan po dolgih letih, ko v naselju z malo več kot dva tisoč prebivalci otroci niso mogli uporabljati niti ene gugalnice, na začetku septembra le dobili urejeno otroško igrišče. Domačini, ki so poprijeli tudi za lopate, so ga pravzaprav izsilili, saj ima občina za tovrstne naložbe zelo malo denarja.

Zamisel za ureditev otroškega igrišča na Koroški Beli je stara več let, je povedal Rok Pekolj, ki je med domačini prevzel pobudo pri delih. Že pred dvema letoma so zbrali tisoč podpisov podpore za ureditev zemljišča pri TVD Partizan in jih poslali na občino, kjer so šele v letošnjem občinskem proračun za ureditev igrišča namenili dobrih 32.000 evrov. Pekolj je dejal, da je občinskega denarja za celovito ureditev premalo, zato so občini ponudili, da fizična dela opravijo sami. S pomočjo lokalnih podjetij so zbrali še nekaj donacij, tako da bo celoten njihov prispevek vreden 6500 evrov, je ocenil Pekolj.

Občina s toplimi pozdravi

Občina je nosilka projekta, krajani pa so se ponudili, da lahko po svojih močeh manjša urejevalna dela opravijo sami, je dejala Ines Dvoršak iz kabineta jeseniškega župana: »Aktivnost in zavzetost krajanov pri gradnji otroškega igrišča na Koroški Beli podpiramo.« Po besedah Dvoršakove so krajani s tem pokazali, da se zavedajo finančnega stanja občine. »Zmožnost občin za financiranje investicij je vsako leto manjša,« Dvoršakova opravičuje občino.

Ko so se na občini pred leti odločili za desetmilijonsko obnovo dvorane Podmežakle, ki od takrat še ni bila polno zasedena, niso odgovorili na vprašanje Dela, koliko otroških igrišč bodo lahko zgradili v kasnejših letih in katere druge občinske investicije bodo morale čakati na boljše čase. Dvoršakova je kot vzrok, da so se urejanja igrišča lotili letos, navedla, da so se morali s Športno unijo Slovenije, ki je lastnica zemljišča, najprej dogovoriti za brezplačno uporabo zemljišča, kar jim je uspelo lani.

Pekolj pravi, da s predstavniki občine in begunjskim Elanom, ki ga je občina izbrala za graditelja igrišča, pri usklajevanju aktivnosti zgledno sodelujejo. Na Koroško Belo je v soboto prišel tudi podžupan Miha Rebolj, ki je z lopato v rokah urejal igrišče in svoj politični ugled. V občinskem proračunu imajo za vzdrževanje vseh otroških igrišč v občini letos namenjenih 31.000 evrov.