Do kakovostnejših medijev z izobraževanjem novinarjev

Medijski festival tudi v šesto z uglednimi tujimi gosti in podelitvijo stanovskih nagrad. 

Objavljeno
15. november 2017 01.04
Katarina Bulatović
Katarina Bulatović

Ljubljana – S projekcijo filma Srebrenica se bo v Kinu Šiška začel tridnevni medijski festival Naprej/Forward. Društvo novinarjev Slovenija (DNS) bo šesto leto zapored gostilo tuje in domače goste, med drugim novinarja Politico Europe Ryana Heatha in novinarja katalonskega javnega radia. Festival bodo sklenili s petkovo podelitvijo nagrad v Moderni galeriji.

Digitalnemu razvoju neprilagojena medijska zakonodaja, neustrezen ekonomsko-socialni status nekaterih novinarjev in medijski lastniki, ki v razvoj novinarstva večinoma niso pripravljeni vlagati, so ključne težave slovenskega novinarstva, izpostavlja predsednica DNS Petra Lesjak Tušek.

»Komercialni in politični pritiski na novinarsko delo se krepijo, javnost pa ubira nove kanale do informacij in interpretacij dogodkov,« razlaga Lesjak Tuškova. Prihodnost klasičnih medijev je tudi zato negotova, pri razvoju pa jih omejujeta še pomanjkanje vlaganj v dodatna izobraževanja novinarjev.

Tudi zato so v DNS šesto leto zapored pripravili brezplačni festival kakovostnih medijskih vsebin Naprej/Forward. Dogajanje je edina večdnevna priložnost pri nas, ko se lahko novinarji in drugi medijski delavci predvsem izobražujejo, namenjeno pa je tudi kritični javnosti. »Festival je priložnost za to, da se novinarji povežemo, spoznamo dobre tuje prakse in si prizadevamo izboljšati svoje delo,« razlaga programski koordinator festivala in novinar Adrijan Bakič.

V četrtek tuji gostje

Letošnji festival bodo odprli v dvorani Katedrala v Kinu Šiška ob 21.30 z brezplačno projekcijo dokumentarnega filma Srebrenica novinarja Avda Avdića z bosanskega spletnega portala Žurnal. V njej avtor razkriva zlorabo več kot pol milijarde evrov donacij, ki so jih po pokolu v Srebrenici za obnovo mesta zbrale mednarodne organizacije in podjetja, a je denar pristal v rokah politikov in tajkunov.

Jutrišnji program bodo začeli z Medijsko bero, v kateri se bodo predstavili izstopajoči domači medijski projekti. Predavanja tujih gostov bosta začela novinarja katalonskega javnega radia Ricard Ustrell in Joan Botta. »Po tem, ko je oktobrski referendum o neodvisnosti Katalonije Španijo pahnil v najglobljo politično krizo od padca diktature, bosta novinarja razložila, kako se je kriza pokazala med ljudmi v Kataloniji in kako v medijih,« pravi Bakič.

Nadaljevali bodo s predavanjem športnega preiskovalnega novinarja britanskega časnika The Sunday Times Davida Walsha, ki je po 13 letih razkril dopinško afero kolesarja Lancea Armstronga. V Kinu Šiška bo predavala tudi novinarka Joanna Kakissis z ameriškega radia NPR, med vrhunci festivala pa bo po besedah organizatorjev predavanje novinarja Ryana Heatha z najbolj vplivnega medija v Bruslju Politico Europe.

Nagrade čuvaj/watchdog

Festivalsko dogajanje bodo sklenili v petek s tremi delavnicami in večerno podelitvijo nagrad čuvaj/watchdog najbolj izstopajočim v letošnjem letu. »Trend, da mora ob krčenju števila novinarjev vse manj novinarjev opraviti vse več dela, se še ni ustavil – a nekatere novinarske ekipe v več medijih svoje delo še vedno opravijo profesionalno,« pravi Lesjak Tuškova.

Med lanskoletnimi nagrajenci za izjemne dosežke so bili tudi novinarji Dela za projekt #PanamaPapers in novinarka Tina Kristan. Foto: Matej Povše

Njihovi dosežki so spodbudni, a lastnike in uredništva je kljub temu težko prepričati, da novinarji in drugi medijski delavci za kritično in poglobljeno opravljanje novinarskega dela potrebujejo čas in znanje, pravi predsednica DNS. Samo krepitev veščin ter spodbujanje preiskovalnega novinarstva in drugih poglobljenih zgodb sta prihodnost novinarstva.

A vzroke za bolj kakovostno, profesionalno in etično novinarstvo mora iskati vsak novinar tudi pri sebi, je prepričana: »To je nujno, če želimo, da bo novinarstvo, utemeljeno tudi na iskrenejši solidarnosti, imelo veljavo ter da bo naše delo kaj pomenilo in čim pogosteje kaj spremenilo na bolje.«