Do konca leta 2012 v Parku Tivoli urejene poti za slepe in slabovidne

Nadaljuje se raziskava o dostopnosti objektov invalidom, na prednostnem seznamu sta tudi dvorana in stadion v Stožicah.

Objavljeno
17. maj 2011 11.03
Andreja Žibret, Ljubljana
Andreja Žibret, Ljubljana
Ljubljana – Glavno mesto se je decembra 2009 pridružilo občinam, ki jim je Zveza delovnih invalidov podelila listino Občina po meri invalidov. Mestna občina Ljubljana (MOL) je projekt začela pred tremi leti, ko je Slovenija ratificirala Konvencijo Združenih narodov o pravicah invalidov, s katero se je zavezala k ustvarjanju enakih možnosti in preprečevanju diskriminacije vseh vrst invalidov.

O tem, kaj je bilo v Ljubljani na tem področju narejenega lani in kakšni so načrti za prihodnost, se bodo mestni svetniki seznanjali na prihodnji seji, 30. maja; med drugim bodo namreč obravnavali tudi predlog Akcijskega načrta Ljubljana – občina po meri invalidov za obdobje od 2011 do 2012, ki ga je pripravil mestni oddelek za zdravje in socialno varstvo. V akcijskem načrtu, ki vključuje 86 ukrepov, je v prihodnjem letu predvideno izobraževanje za zaposlene v ljubljanski mestni upravi o invalidom prilagojenih načinih sporazumevanja.

Zavod Turizem Ljubljana pa naj bi do decembra poskrbel, da bo turistični zemljevid Ljubljane ob ponatisu opremljen z oznako o dostopnosti za osebe z oviranostmi. V prihodnjem letu je predvidena vgradnja indukcijske zanke v prostorih Magistrata in v dvorani Športnega centra Stožice. Zavod Tivoli bo poskrbel za podije za invalide na vozičkih ob množičnih prireditvah v parterju Hale Tivoli.

Še letos predvidevajo svežitev oznak na parkirnem mestu za invalide pred poslovno stavbo MOL na Linhartovi cesti 13 ter zagotovitev dveh parkirnih mest pri vhodu v športno dvorano Krim Ob dolenjski železnici 50. Letos je predviden tudi nakup in namestitev dvižnega stopniščnega vzpenjalnika za vstop v težkoatletsko dvorano Kodeljevo na Poljanski cesti 99 ter ureditev invalidom prilagojenega sanitarnega bloka, enako tudi v centralnem bifeju Kodeljevo pri Športni dvorani Kodeljevo v Gortanovi ulici 21.

Ureditev sanitarnega bloka za invalide je letos predvidena tudi v Hali Tivoli. Pri stadionu Šiška pa bodo uredili šest parkirnih mest v Miličinskega ulici 2, v objektu pa je še ta mesec predvidena zamenjava avtomatskega zapirala na vratih za lažji vstop v garderobe, prihodnji mesec pa povečanje svetlobe in dve enoti mobilnih prilagojenih sanitarij pri vhodu. Dve parkirni mesti sta predvideni tudi pri Družbenem domu v Staničevi ulici 41.

Oddelek za predšolsko vzgojo in izobraževanje bo med drugim letos poskrbel za zagotovitev stopniščnega vzpenjalnika v OŠ Majde Vrhovnik, prihodnje leto pa še za prilagojen sanitarni blok. Še letos načrtujejo obnovo in prilagoditev dostopa gibalno oviranim do pokritega otroškega igrišča na Prečni ulici. Do decembra letos bodo vgradili osebno dvigalo v poslovnih zgradbah Zdravstvenega doma Ljubljana – Bežigrad v PE Črnuče v Primožičevi ulica 2 in Zdravstvenega doma Ljubljana - Moste Polje v PE Polje na Cesti 30. avgusta 2.

Urejanje križišč za slepe 
in slabovidne

Do decembra je predvidena namestitev tipk za osebe z okvaro vida na petih semaforiziranih križiščih ali prehodih za pešce v MOL, lokacije pa bodo določene v dogovoru z Društvom slepih in slabovidnih Ljubljana, ter namestitev taktilnih talnih označb na hodnikih za pešce ter prehodih za pešce v križiščih na učni krožni poti: Jamova cesta – Lepi pot – Tržaška cesta – postaja LPP pri »Tobačni« – križišče Trg MDB – Langusova ulica. Do 22. septembra, ko je dan avtomobila, pa nameravajo postaviti taktilne in optične oznake robne črte na 4 do 6 najbolj obiskanih postajališčih LPP v središču mesta. Do decembra prihodnje leto naj bi uredili tudi poti za osebe z okvaro vida v Parku Tivoli.

V predlogu je zapisano, da so finančne posledice predvidenih ukrepov akcijskega načrta že vključene v odloka o proračunih MOL za leti 2011 oziroma 2012. Če bodo vsi ti načrti uresničeni, je Ljubljana na dobri poti, da bo kmalu izpolnila zahteve zakona o izenačevanju možnosti invalidov, ki je bil sprejet konec lanskega leta.