Do preobrazbe mesta tudi z vključenostjo meščanov

Občina namerava vzpostaviti pisarno za urbano prenovo, ki bo skrbela za izvajanje trajnostne urbane strategije Nove Gorice.

Objavljeno
27. oktober 2015 23.31
tlo/Nova Gorica
Katja Željan
Katja Željan

Nova Gorica – Danes ob 17. uri bodo v veliki dvorani novogoriške občine javnosti predstavili osnutek Trajnostne urbane strategije (TUS) Nova Gorica 2020, s katerim občina opredeljuje potrebe in smeri razvoja mestnega območja do leta 2020. Osnutek dokumenta bo predvidoma v decembru potrjeval mestni svet.

Začetek priprave TUS Nova Gorica 2020 so julija lani potrdili tukajšnji mestni svetniki, nastajanje osnutka dokumenta pa je usmerjala posebna strateška skupina pod vodstvom župana Mateja Arčona, ki so jo sestavljali predstavniki gospodarstva, družbenih dejavnosti in svetniških skupin. »Z izvajanjem strategije želimo izboljšati konkurenčno vlogo mesta, kar pa zahteva kakovostno in privlačno delovno in bivalno okolje, ki je kot lokacija dobro vključeno v prometne tokove, ima visoko dostopnost do storitev, je prilagojeno potrebam sodobnega utripa in upošteva zunanje dejavnike,« poudarja Mirka Križnič, višja svetovalka za stike z javnostmi novogoriške občine.

Po njenih besedah so v pripravo strategije vključili tudi zainteresirano javnost z oblikovanjem delovnih skupin, poleti pa so izvedli tudi delavnice o mladih in mladinski problematiki, urbanih soseskah in življenju v njih ter degradiranem območju ob železnici. Prav tako so opravili intervjuje z gospodarstveniki iz Nove Gorice. Rezultat, ki ga bodo danes prvič predstavili javnosti, opredeljuje vizijo razvoja mestnega območja in njegove prednostne usmeritve. Te so osredotočene na štiri področja: povečanje ekonomske moči mesta s krepitvijo malih in srednjih podjetij, zniževanje izpustov ogljikovega dioksida, ustvarjenje privlačnega socialnega okolja za bivanje vseh skupin prebivalcev, še posebej mladih družin, in krepitev vloge Nove Gorice kot regionalnega in četrtega mednarodnega središča.

Kot meni Andreja Trojar Lapanja, vodja Projektne pisarne občine Nova Gorica in hkrati glavna koordinatorka TUS Nova Gorica 2020 v mestni upravi, bo največ dela prav s povečevanjem ekonomske moči mesta, saj slednja ni odvisna zgolj od občine, temveč od zasebnega sektorja. »Občina že zdaj precej denarja namenja spodbujanju podjetništva, ugotavljamo pa, da je povezovanja v tem sektorju premalo. Zato nameravamo poskrbeti za ustrezno podporo,« pravi.

Dodaja, da bo za uresničitev vsake od prioritet razvoja mestnega območja poleg delovnih skupin treba zagotoviti tudi ustrezna sredstva. »Računamo, da bomo med leti 2020 in 2023 prišli do približno desetih milijonov evrov: za revitalizacijo degradiranih površin računamo na denar ministrstva za okolje in prostor, za celovite energetske prenove javnih stavb in stanovanj ter celovit sistem trajnostne mobilnosti pa na denar ministrstva za infrastrukturo. Prav učinkovita raba prostora bo v tem kontekstu zagotovo ena ključnih izzivov: v občini je 1700 hektarjev stavbih zemljišč, kar predstavlja le šest odstotkov vseh površin, od tega je pozidanih le slaba tretjina zemljišč (504 hektarjev). Po drugi strani se mesto sooča z neizkoriščenim obstoječim stavbnim fondom. Poleg štirih degradiranih območij, večjih od enega hektarja – med njima sta tudi industrijski coni Gostol in Meblo s 7,6 hektarja – so nefunkcionalni tudi mejni prehodi, nedokončane stanovanjske gradnje, prazni poslovni objekti in propadajoča kulturna dediščina.

Ker pa preobrazba mesta ne bo temeljila ne le na zahtevnejših infrastrukturnih izzivih, temveč tudi na aktivni vključenosti meščanov v načrtovanje, uresničevanje in spremljanje rezultatov posameznih ukrepov in konkretnih projektov, namerava občina vzpostaviti pisarno za urbano prenovo, ki bo bdela nad uresničevanjem stategije.