Do svojega svetnika s pomočjo države

Namesto grosupeljske občine bo vsa volilna opravila za romskega svetnika izvedla Državna volilna komisija.

Objavljeno
11. februar 2015 21.09
Bojan Rajšek, Litija
Bojan Rajšek, Litija

Grosuplje, Ljubljana – Ker grosupeljska občina pred lokalnimi volitvami oktobra lani ni izvedla volilnih opravil za izvolitev romskega svetnika, je vajeti v roke vzela Državna volilna komisija (DVK). Danes bo določila nedeljo, 12. aprila, ko bodo grosupeljski Romi vendarle lahko izvolili svojega predstavnika v občinski svet.

Predlog sklepa z obrazložitvijo je jasen: Občina Grosuplje romski skupnosti ni zagotovila pravice do enega predstavnika v tamkajšnjem občinskem svetu. Pristojni občinski organi tudi niso imenovali volilnih organov za izvedbo rednih volitev za romskega svetnika, zato bo DVK danes prevzela vse obveznosti. Za predsednico komisije za sestavo volilnega imenika grosupeljskih Romov nameravajo imenovati domačinko Maruško Sever, članici pa bosta Ema Zupančič (Grosuplje) in Nataša Žagar iz Krškega. Za dan razpisa volitev, s katerim začnejo teči roki za volilna opravila, bodo določili 23. februar.

Norčevanje iz države

Grosupeljska občina se dobesedno norčuje iz vseh pristojnih državnih organov. Ti bi že zdavnaj morali naredi red v tej obljubljanski občini in občinskemu vodstvu z županom Petrom Verličem jasno povedati, da je spoštovanje zakonov njegova prednostna naloga. Zapleti z volitvami segajo namreč še v leto 2002 (takrat je bil župan Janez Lesjak), ko je ustavno sodišče razsodilo, da mora tudi ta občina imeti romskega predstavnika v občinskem svetu, kakor jim ga je pred tem naložil zakonodajalec v 101a. členu zakona o lokalni samoupravi. A občinski svetniki so bili neomajni in niso hoteli spremeniti statuta kakor tudi ne potrebnih postopkov pred lokalnimi volitvami leta 2006 in tistimi pred petimi leti. Državi je nato prekipelo, zato je ponovne volitve izvedla DVK januarja 2010. Zmagovalcu Elku Hudorovcu pa svetniki mandata niso hoteli potrditi, zato je vložil tožbo na upravno sodišče in spor dobil.

Žal ustaljena praksa

Decembra istega leta so bile ponovne volitve, saj Romi na jesenskih niso smeli voliti svojega predstavnika, a Hudorovcu vnovič niso potrdili mandata. Pritožil se je na upravno sodišče, ki je odločilo njemu v prid in mu potrdilo mandat. Občinsko vodstvo je sklep spoštovalo in Hudorovca kot polnopravnega člana sveta povabilo na februarsko sejo leta 2011. Župana Verliča smo med drugim vprašali, ali bo vnovič nasprotoval potrditvi mandata romskemu svetniku, a ni odgovoril. »To, kar se dogaja v grosupeljski občini, je žal že ustaljena praksa. Občinsko vodstvo bi moralo spoznati, da s svojimi dejanji nasprotuje zakonodaji. Volitve romskega svetnika bi morali izpeljati sami na rednih lokalnih volitvah že lani jeseni,« pravi predsednik Zveze Romov Slovenije Jožek Horvat Muc in opozarja na cincanje države, saj zakon o lokalni samoupravi jasno določa, da zaradi nespoštovanja predpisov državni zbor na predlog vlade razreši župana in razpusti občinski svet, a se tega instituta doslej še nobena vlada ni poslužila.

Bruno Brajdič bo kandidiral

Kandidat za romskega svetnika iz naselja Oaza Bruno Brajdič pravi, da bo zagotovo kandidiral. Če bo izvoljen, se bo zavzemal za izboljšanje komunalne infrastrukture v petih romskih naseljih, pri čemer je izpostavil naselje Ob potoku v Ponovi vasi, kjer pet družin nima električnega priključka in vode iz pipe.