Do turističnih biserov po luknjah in po polžje

Dva kilometra ceste med Hrušico in Mojstrano bodo za skoraj en milijon evrov sanirali spomladi.

Objavljeno
26. januar 2016 21.59
Blaž Račič
Blaž Račič
Jesenice – Čeprav je glavna gospodarska panoga v Kranjski Gori turizem in je spodoben dostop po cesti zelo pomemben za turistično destinacijo in za pred kratkim odprt Nordijski center Planica, je na najbolj poškodovanem odseku ceste od Hrušice do Mojstrane od začetka meseca hitrost omejena le na 50 kilometrov na uro.

Sredstev za vlaganje v cestno omrežje zadnja leta ni bilo dovolj, leta 2014 so bile težave tako obsežne, da ni bilo mogoče zagotavljati niti rednega vzdrževanja, so sporočili z direkcije za infrastrukturo. Lani se je negativni trend obrnil, vendar so morali najprej dokončati dela na gradbiščih; dela so bila zaradi pomanjkanja sredstev zaustavljena, gradbišča pa zaprta, so dodali in zagotovili, da zdaj pospešeno preprečujejo nadaljnje propadanje cest.

Za dobra dva kilometra dolg odsek ceste od Hrušice do Mojstrane pripravljajo javni razpis za izvedbo preplastitve s hladno reciklažo, ki bo objavljen v nekaj tednih, dela, ki bodo predvidoma stala skoraj milijon evrov, pa se bodo začela, ko bodo vremenske razmere to dopuščale, pravijo na direkciji za infrastrukturo.

Smrt za reševalna vozila

Poškodovana cesta do Kranjske Gore je kot zamašena žila za zdravega človeka, je dejal župan Kranjske Gore Janez Hrovat in dodal, da so bili že trikrat na ministrstvu za infrastrukturo in opozarjali na zelo slabo stanje ceste. Vendar sami ne morejo narediti ničesar, pravi župan, ki zdaj upa, da se bodo napovedi o skorajšnji prenovi najbolj poškodovanih odsekov začele uresničevati pomladi.

»Vlak v Kranjsko Goro ne vozi, tako kot ne letijo helikopterji, zato je treba omogočiti dostop po cesti, ki je za nas življenjska žila,« je dejala predsednica tamkajšnjega turističnega društva Klavdija Gomboc, čimprejšnje sanacije ceste pa si po besedah direktorja Hita Alpinee Fedja Pobegajla želijo tudi v hotelskem podjetju.

Poškodovana cesta že več let ne moti le domačinov, ampak tudi voznike reševalnih vozil. Vodja reševalne službe v jeseniški urgenci Blaž Čop je povedal, da reševalci po tej cesti niti na nujnih vožnjah ne morejo voziti tako hitro, kot bi si to želeli in kolikor bi bilo treba zaradi stanja pacientov. »Ne gre drugače, kot da pacienta na tem odseku ceste dodobra preruka, čeprav ima polomljene kosti in imajo zato lahko le še dodatne bolečine,« je dejal Čop. Ob tem ugotavlja tudi, da so zaradi slabih cest reševalna vozila pogosteje na servisih, amortizerje pa, kot je dejal, menjajo kot po tekočem traku.

Na Vršič in v Vrata po starem

Za letos in prihodnje leto v občini Kranjska Gora drugih večjih del ne načrtujejo, bodo pa pripravili načrte za prenove na posameznih odsekih ceste od Hrušice do Planice. Obnova bo potekala postopoma, napovedujejo na direkciji. Med drugim bodo v dveh letih v Gozdu - Martuljku odkupovali zemljišča za pločnik (predvidenih imajo 60.000 evrov). Za rekonstrukcijo ceste od Rateč do Planice bodo letos za 50.000 evrov izdelali projektno dokumentacijo, prenova je predvidena prihodnje leto. Za prenovo pet kilometrov dolgega odseka ceste na Vršič (skupaj je dolga 12,7 kilometra), ki je, kot pravijo na direkciji, v zelo slabem stanju, potrebujejo poltretji milijon evrov, teh sredstev pa za zdaj v proračunu nimajo. Za 170.000 evrov bodo sanirali le nevaren oporni zid. Letos in prihodnje leto bodo pripravljali projektno dokumentacijo za prenovo ceste v Vrata, so še zapisali na direkciji za ceste, ki vrednost celovite sanacije ocenjujejo na skoraj deset milijonov evrov.