Do več denarja za Prešernovo hišo z razpisi

Kljub finančnim težavam bo na poti kulturne dediščine v vaseh pod Stolom in v Vrbi danes zelo živahno.

Objavljeno
07. februar 2013 15.16
Blaž Račič, Jesenice
Blaž Račič, Jesenice

Vrba – Žirovniški zavod za kulturo in turizem, ki upravlja Prešernovo rojstno hišo v Vrbi in Finžgarjevo rojstno hišo v Doslovčah, naj za dodatna sredstva kandidira na projektnih razpisih, na poslansko vprašanje o težavah s financiranjem obeh hiš odgovarja minister pristojen tudi za kulturo Žiga Turk.

V Žirovnici si želijo več finančne podpore države za sofinanciranje programa v Prešernovi in Finžgarjevi hiši, sofinanciranje obiska obeh hiš za šolsko mladino, hkrati pa opozarjajo na potrebo po energetski sanaciji objektov. Župan Žirovnice Leopold Pogačar je predlagal še, da bi država krila del stroškov strokovnega kadra in del obratovalnih stroškov v obeh muzejskih hišah. Odgovor ministra je bil za župana pričakovan.

V prihodnje se bodo prijavljali na razpise

Maja Zupan, direktorica zavoda za kulturo in turizem Žirovnica pravi, da se v zadnjih dveh letih, kar vodi javni občinski zavod, niso prijavljali na razpise in obljubila, da bodo denar za financiranje dejavnosti poslej iskali tudi na razpisih. Kljub temu opozarja, da ob padanju števila obiskovalcev obeh hiš v zadnjih letih in s tem manj pobranih vstopninah le stežka zagotavljajo denar za izplačilo plač dveh zaposlenih v zavodu. Plače za dva zaposlena v zavodu financira občina Žirovnica, v proračunu zavoda pa plače oziroma stroški dela predstavljajo skoraj polovico vseh odhodkov (v letu 2011 so od 178.000 evrov za plače porabili 82.000 evrov).

Konec letošnjega leta se bo žirovniškemu zavodu iztekla štiriletna pogodba o upravljanju Prešernove rojstne hiše in Finžgarjeve rojstne hiše. Odločitve o kandidaturi še niso sprejeli, pravi žirovniški župan Leopold Pogačar, saj morajo najprej pregledati razpis. Dodal pa je, da so načeloma zainteresirani za upravljanje obeh hiš.
Maja Zupan je zadovoljna, da so za letos uspeli pridobiti državni in občinski denar za sto tisoč evrov vredno postavitev urbane opreme na poti kulturne dediščine (obvestilne table, klopi, stojala za kolesa, ...), na kateri bo na današnji praznični dan še posebej živahno.

V vaseh pod Stolom danes pričakujejo veliko obiskovalcev

Prešernovi rojaki iz vasi pod Stolom namreč danes organizirajo številne prireditve, med drugim tudi pohod po poti kulturne dediščine, na kateri ob napovedanem lepem vremenu pričakujejo številne pohodnike, ki bodo lahko obiskali rojstne hiše slavnih prednikov, si v Finžgarjevi rojstni hiši ogledali novo razstavo o življenju in delu Frana Saleškega Finžgarja in poizkusili figov kruh. Pohod bodo sklenili ob Prešernovi rojstni hiši v Vrbi, kjer se bo osrednja slovesnost začela ob 13. uri, kot slavnostni govornik pa bo nastopil pisatelj Miha Mazzini.