Do vratu nezakonito zadolžena občina Štore, zgodi se nič

Občina Štore se je zadolžila nezakonito za nakup Alminega doma na Svetini, zanimanja za najemnika doma pa ni veliko.

Objavljeno
11. junij 2014 00.35
Almin dom na Svetini, 10. junija 2014
Špela Kuralt, Celje
Špela Kuralt, Celje

Štore – Na občini so včeraj uradno odprli obe prispeli ponudbi za najem Alminega doma na Svetini, ki ga je občina kupila z nezakonitim zadolževanjem. Občino je ministrstvo za finance konec marca pozvalo, naj nezakonitosti odpravi, vendar se ni zgodilo nič. Tri mesece kasneje bodo občinski svetniki odločali o najemniku, oba ponudnika pa prihajata iz iste hiše.

Ministrstvo za finance je občini Štore v dopisu konec marca zapisalo, da občina ne izpolnjuje pogojev za novo zadolževanje, ker je že več let prezadolžena. Pred leti je namreč zasebnemu podjetju v nasprotju z zakonom dala različna poroštva, ki jih še vedno odplačuje, skoraj tri leta je imela blokiran račun. Sojenje vsem vpletenim na sodišču še traja. Občinski svetniki so se decembra lani kljub žalostni zgodovini zadolževanja odločili za novo nezakonito zadolževanje. Občina je s tem za skoraj 400.000 evrov presegla zakonsko dovoljeno kvoto zadolženosti.

Ministrstvo je po objavi v Delu pregledalo pogodbe in ugotovilo, da se je občina februarja in marca protipravno zadolžila pri dveh zasebnih podjetjih. NDK Darka Klariča, lastnika nogometnega kluba Bravo, je občini dal dolgoročno posojilo v višini 200.000 evrov, Železar Štore D. P. pa 70.000 evrov likvidnostnega posojila. Obe pogodbi sta nični, pravi ministrstvo. Nezakonito je tudi likvidnostno posojilo, ki ga je občina dobila pri Vodovodu - Kanalizaciji, saj bi ga lahko najela le pri državni zakladnici.

Psi lajajo ...

Z ministrstva so sporočili, da so občino opozorili še na negospodarno ravnanje: »Dolgoročno posojilo, najeto pri NDK nepremičnine, d. o. o., je najeto po enormno visoki obrestni meri.« V dopisu so Štore pozvali, da nezakonitosti odpravijo, in sklenili, da bodo o kršitvah zakonov obvestili nadzorni odbor občine, s protipravnimi in negospodarnimi zadolžitvami pa bodo seznanili še računsko sodišče in Komisijo za preprečevanje korupcije.

Z zadevo ni seznanjeno celjsko okrožno državno tožilstvo, z ministrstva pa niso odgovorili, ali so prijavo na KPK in računsko sodišče že poslali. Pristojni opozarjajo, da je velika težava v zakonu o financiranju občin, ki za take primere nezakonitega ravnanja ne predvideva nobenih sankcij.

... karavana gre mimo Svetine

Medtem ko se pristojne inštitucije s Štorami ne ukvarjajo, so Štorovčani pripravili javni razpis za najemnika Alminega doma. Dobili so dve ponudbi. Prijavili sta se letos ustanovljeno podjetje IG - DAR študenta Iztoka Grobelnika in podjetje LINID, prevoz bolnikov Lidije Grobelnik, Iztokove mame. Grobelnikova je povedala, da bosta s sinom sodelovala, to pa pomeni, da sta kot edina ponudnika, če se občinski svet ne bo odločil za ponovitev razpisa, že izbrana.

Župan Miran Jurkošek, ki ves čas zagotavlja, da je bil nakup pametna odločitev, je povedal, da je objekt že naprodaj: »Občini je v primarnem interesu oživitev lokacije, nikakor pa ne lastništvo turističnega objekta.« Precej veliko stavbo bo težko vzdrževati, občina pa pričakuje 1280 evrov najemnine na mesec. Grobelnikova je povedala, da je ceno postavila na tisočaka mesečne najemnine, želi pa, da bi se odštela tudi vsa vlaganja: »Oprema je zanič in bo treba kar dosti vložiti.«

Grobelnikova ne omenja športnega turizma, na katerega so v občini sprva stavili, kot nam je marca povedal podžupan Jani Jurkošek. So pa člani Športnega društva Kovinar Štore poskrbeli, da je Almin dom obratoval 1. maja. Član društva, predsednik Nogometnega kluba Kovinar Štore, je župan Jurkošek, sekretar kluba Primož Kaluža pa je v nadzornem odboru občine.