Dobiček se v Domu upokojencev Ptuj nabira še naprej

S privarčevanimi milijoni prejšnjih let pa ministrstvo za socialne zadeve ne dovoli graditi varovanih stanovanj.

Objavljeno
16. september 2015 09.54
regent/JOŽICA ŠEMNIČKI
Franc Milošič, Ptuj
Franc Milošič, Ptuj

V Domu upokojencev Ptuj se dobiček, kljub drugačnim obljubam in načrtom novega vodstva, še vedno nabira. Čeprav so  povišali plače zaposlenim in nekaj investirali v opremo, ga je bilo ob polletju še 741.755 evrov. Svet zavoda je s takšnim stanjem nezadovoljen in išče možnosti, kako bi poslovanje doma uravnotežil.

Najprej so si zamislili 15-odstotni popust na oskrbnine za zadnje tri mesece letošnjega leta, a na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, po besedah predsednika sveta Franca Kodele, nad takšno rešitvijo niso najbolj zadovoljni. Tudi plač zaposlenim jim ne dovolijo zvišati, ker so že primerne, pojasnjuje v. d. direktorice Jožica Šemnički. Zato bodo ministrstvo prosili za dovoljenje, da bi jim dovoli višje kadrovske normative, kar pomeni, da bi bilo lahko zaposlenih za desetino več od predpisanih potrebnih kadrov.

»Dobiček se nabira že devet mesecev, poslovodstvo pa ne ve, od kod, in se čudi,« je z razmerami nezadovoljen član sveta Oton Mlakar. Šemničkijeva mu odgovarja: »Nisem finančnik, da bi to znala razložiti. Lahko pa vključimo finančnika, za to obstaja tudi agencija, ki bi jo lahko najeli. Ne vem, ali je vzrok za dobiček v strukturi cene.«

Tudi Kodela trdi, da na podlagi računovodskih izkazov ne morejo izračunati dejanske cene. Član sveta Miran Kerin je o nameravanem sklepu o začasnem popustu pri oskrbninah izrazil dvom in zaradi nejasnosti so ga na koncu umaknili, druge rešitve pa tudi niso predlagali. Začasna direktorica pa naj bi »pripravila poseben elaborat za kvalificirano odločitev«, kot je sklep oblikoval Kodela.

Član sveta Žare Markovič tako še vedno ni dobil odgovora, katere storitve v domu prinašajo profit. Protestiral pa je tudi zato, ker je vodstvo doma na novo sistematiziralo delovna mesta, kar je potrdilo tudi ministrstvo, svet zavoda pa pri tem ni niti sodeloval niti ni bil obveščen o rešitvah v sistemizaciji.

Dodatno razočaranje so člani sveta doživeli, ko sta jima Kodela in Šemničkijeva povedala, da ministrstvo ne bo dovolilo, da bi z devetimi milijoni presežka iz preteklih let gradili varovana stanovanja v bližini ptujskega doma upokojencev. Če hočejo, da ministrstvo potrdi letošnji plan investicij doma, bodo morali ta stanovanja iz načrta izbrisati. A svet je že prej sprejel sklep o imenovanju posebne skupine za pripravo projekta varovanih stanovanj in razpisal mesto projektnega vodje. Član sveta Viktor Pilinger: »To je narobe svet!« Miran Kerin: »Blazno sem razočaran.« Andrej Lazar: »Ves čas sem opozarjal, kaj se lahko zgodi.« A vsi zahtevajo, da se privarčevani denar iz prejšnjih let vrne nazaj na Ptuj.

V Domu upokojencev Ptuj se zaključuje posebna revizija poslovanja med letoma 2008 in 2013, še posebej pa za lansko poslovno leto. Svet zavoda jo je naročil, da bi dokončno razčistili poslovanje doma v omenjenih letih pod vodenjem odstavljene prejšnje direktorice Kristine Dokl. Postopek revidiranja pa je že sporen, saj so izbrali revizijsko hišo KPMG, ko je ta bila v prekrških pri Agenciji za nadzor revidiranja, poleg tega pa je revizijo opravljala z dvema podizvajalkama, česar menda ne bi smela.

Dom upokojencev Ptuj bo zdaj pri omenjeni agenciji zahteval, da preveri tudi ta revizijski postopek. Pri agenciji za javno naročanje bo vodstvo doma moralo dobiti strokovno oceno, ali je 105 tisočakov za informacijsko tehnologijo porabilo po veljavnih predpisih ali ne.

Kristina Dokl, ki jo je ministsrica Anja Kopač Mrak decembra lani odstavila z direktorskega mesta Doma upokojencev Ptuj, je dobila le pet dni časa, da pregleda osnutek revizijskega poročila za leta od 2008 do 2013 in poda pripombe. Prosila je za podaljšanje roka za 30 dni, vendar ji ga vodstvo doma ni odobrilo. Odkrila pa je, da so v osnutku nekatere stvari polovičarsko narejene, a za to ne krivi revizorjev.

Naročnik ima tudi po sklenjeni pogodbi možnost vztrajati pri svojih stališčih in ugotovitvah in revizorji jih morajo v poročilo zapisati (8. člen). Doklova je ugotovila, da revizorki nista dobili niti dokumentov, ki so jasno navedeni v primopredajnem zapisniku, da nekaterih odgovorov niso iskali do konca ... »Naj revizijo dela kdorkoli, samo da je poštena. Dobro vem, da ni najti nič posebnega.«