Dobiček zaradi odpadlih operacij

V UKC Maribor revolt med zdravniki zaradi intenzivne terapije.

Objavljeno
03. marec 2016 22.07
Milena Zupanič
Milena Zupanič
Maribor, Ljubljana – V UKC Maribor je zaradi pomanjkanja zdravnikov anesteziologov lani odpadlo 570 operacij v vrednosti 950.000 evrov. Njen direktor Gregor Pivec se je zdaj pohvalil, da ima bolnišnica skoraj milijon evrov presežka. Operacije odpadajo še naprej.

V prvem mesecu in pol je bilo izvedenih 451 operacij manj kot v istem času lani. Če se bo 20-odstotno zmanjšanje nadaljevalo vse leto, bo do konca leta 5000 operacij manj. Njihova vrednost je od šest do sedem milijonov evrov. V tem primeru bi moral ZZZS mariborski bolnišnici program operacij zmanjšati in denar zanje nameniti drugim bolnišnicam. Za leto 2015 to ni bilo potrebno, so pojasnili na ZZZS, saj je UKC Maribor, čeprav je 570 operacij odpadlo, izpolnil pogodbo z ZZZS.

Bolnike so preusmerjali v druge bolnišnice že lani in jih še zdaj, podaljšujejo se tudi čakalne vrste. Hrvaški anesteziologi, ki so prejšnji vikend prvič prišli delat v UKC Maribor, za zdaj niso sodelovali v programu operacij, da bi tako skrajševali zaostanke, ampak so prišli dežurat. Z njihovim delom se je seznanil svet zavoda, ki pa se ni opredelil do nenavadnega angažmaja anesteziologov z Reke. Tako bo direktor Pivec hrvaške zdravnike še naprej plačeval po štirikratni ceni glede na domače, Inštitut za raziskave v medicini lastnikov Tomaža in Mihe Pogačnika pa bo še naprej dobival provizijo za posredovanje. Po besedah predsednice sveta UKC Maribor Vlaste Kovačič Mežek z ministrstva za zdravje so člani sveta od Pivca zahtevali vpogled v pogodbo s Pogačnikovim Inštitutom, da bodo sami lahko presodili, za kakšen posel gre.

Pogačnik grozi s tožbo

Previdnost uslužbencev ministrstva je razumljiva. Pogačnik jim je danes namreč zagrozil s tožbo, češ da dvomi o korektnosti njihovih postopkov. Proučuje tudi možnost kazenskih ovadb fizične osebe na ministrstvu za zdravje, češ da ministrstvo ne bi smelo posredovati podatkov javnosti in da je v 24 urah izdalo dve vsebinsko različni odločbi. Meni, da mu sploh ne bi bilo treba oddati vlog za dovoljenje za delo tujih zdravnikov na ministrstvo, a jih je oddal in bile so popolne, trdi. Mihe Pogačnika se mediji spomnimo predvsem kot pogajalca za Piranski zaliv, sicer pa je UKC Maribor od leta 2004 plačal za pravne storitve njegovih podjetij že več kot 530.000 evrov. Na ministrstvu so Pogačnikove navedbe zanikali.

V bolnišnici pa je izbruhnil revolt med anesteziologi, ker jih je direktor hotel še bolj obremeniti.