Dobrodelne organizacije pripravljene na povečan prihod prebežnikov

V prihodnjih dneh se bodo ekipe prostovoljcev na terenu okrepile. Povečuje se tudi količina hrane v sprejemnih centrih.

Objavljeno
10. november 2015 14.04
Begunci
Pi. K., Delo.si, STA
Pi. K., Delo.si, STA
Ljubljana − V Slovenski filantropiji so prostovoljcem na terenu že sporočili, da so na poti proti Sloveniji večje skupine prebežnikov. Zunanji minister Karl Erjavec je namreč včeraj napovedal, da bo jutri in v sredo k nam prispelo od 20.000 do 30.000 prebežnjikov. V prihodnjih dneh bodo tako ekipe prostovoljcev še okrepili. Prav tako povečujejo količino hrane v sprejemnih in namestitvenih centrih, je povedal Peter Tomažič iz Slovenske karitas.

Tudi Lenka Vojnovič iz Slovenske filantropije je za STA pojasnila, da so njihovim prostovoljcem že sporočili, da se bo morda v prihodnjih dneh treba »še hitreje obrniti«, saj se utegnejo potrebe povečati. Na terenu je trenutno sicer nekaj več kot sto njihovih prostovoljcev, tudi zato, ker so se v zadnjih dneh nekoliko zmanjšale potrebe na Šentilju. V prihodnjih dneh pa načrtujejo, da jih bo skupno več kot 130.

Poziv prostovoljcem še vedno velja

Interesa za prostovoljno delo je po besedah Vojnovičeve dovolj, zlasti ob koncih tedna. Takrat se prostovoljcem pridružijo tudi zaposleni, ki bi radi pomagali. V bazi te organizacije imajo nekaj čez 2000 prostovoljcev, vse od študentov do upokojencev, je povedala. Ker se bo migrantski val očitno še nadaljeval, pa v Slovenski filantropiji še vedno pozivajo tiste, ki bi hoteli iti na teren, naj se prijavilo.

Da se bodo v prihodnjih dneh ustrezno prilagodili povečanemu številu prebežnikov, napovedujejo tudi v Slovenski karitas. Kot je pojasnil Tomažič, je ves čas aktiviranih okoli 500 njihovih prostovoljcev, nekaj manj kot dvesto jih je pa trenutno dnevno v izmenah. V prihodnjih dneh bodo glede na razmere njihovo število postopoma povečevali, je napovedal. Tomažič je tudi dodal, da že povečujejo količino hrane in drugih potrebnih stvari v sprejemnih in nastanitvenih centrih, da bi lahko odgovorili na prihajajoči val. Pri tem je poudaril, da je za njihovo delovanje izjemno pomembno, da so prihodi v Slovenijo organizirani.

Pripravljena tudi prva pomoč

Ves čas je v pripravljenosti tudi 900 zaposlenih in prostovoljcev Rdečega križa. Navadno sta se na dan izmenjavali dve ekipi po 200 prostovoljcev, trenutno pa jih je manj, saj je tudi potreb manj. V pripravljenosti je vseh 91 ekip prve pomoči, je povedala predstavnica za stike z javnostjo Rdečega križa Slovenije Mirjana Jarc.

V zadnjih dneh so prostovoljce znova povabili k sodelovanju in odziv je bil dober, saj se jih je na novo prijavilo več kot 200. Z njimi so opravili tudi kratek uvodni pogovor o razmerah, v katere se podajajo, in delu, ki ga bodo opravljali, je še povedala Jarčeva.