Dobrodelnost: Prvi Denisov izziv bo preteči Slovenijo

25-letni prekmurski študent Denis Malačič bo promoviral aktivni življenjski slog in pozitivno naravnanost.

Objavljeno
01. maj 2013 14.05
Jože Pojbič, Murska Sobota
Jože Pojbič, Murska Sobota

Hodoš - Le majhna skupinica petih ali šestih spremljevalk in spremljevalcev, med katerim ije bila tudi slovenska atletinja, domačinka Sonja Roman, se je na bivšem mejnem prehodu na Hodošu danes zjutraj pridružila študentu medijskih komunkacij iz bližnjih Prosenjakovcev Denisu Malačiču na prvi, dobrih 54 kilometrov dolgi etapi dobrodelnega teka čez Slovenijo.

Za začetek majhna podpora veliki zamisli, da bi s tekom skupaj z društvom Srčne mamice zbral denar za aparat za intenzivni oddelek Porodnišnice Ljubljana. Toda Denis upa, da bo v nadaljevanju več zanimanja in podpore njegovemu projektu, ki je le prvi del njegove enoletne akcije 100 izzivov.

Na tek se je intenzivno pripravljal dva meseca, v sedmih etapah namerava ob koncih tedna do sobote, 22. junija preteči dobrih štiristo kilometrov od Hodoša do Portoroža, vmes pa s simboličnimi štartninami petih evrov od tistih, ki se mu bodo pridružili pri teku, zbirati denar za Srčne mamice in njihovo akcijo nakupa medicinskega aparata.

Kako napreduje akcija, bo mogoče spremljati na facebooku in Denisovi spletni strani. Današnja etapa se bo končala v Gornji Radgoni, naslednjo pa bo tekel že to nedeljo, 5. maja med Gornjo Radgono in Mariborom. Podporniki se mu lahko pridružijo kjerkoli ob poti.

A kot smo že omenili, je dobrodelni tek za ljubljansko porodnišnico samo eden izmed stotih izzivov, s katerimi se hoče v naslednjem letu dni spopasti Denis Malačič. Idejo za takšen projekt je dobil, ko je delal kot novinar informativnega programa. Ker so bile glavno vodilo radijskih in televizijskih informacij vedno le negativne novice, je sam hotel ljudem ponuditi tudi kaj pozitivnega, vzpodbudnega in posnemanja vrednega.

»Prijatelj je slišal za Američana, ki se je v enem letu lotil stotih različnih del. Mi smo vse skupaj preoblikovali v sto izzivov, za katere še vedno zbiram predloge. Gre za humanitarne, športne in druge izzive. Preko teh izzivov bi ljudem radi sporočili, da še vedno obstajajo tudi pozitivne stvari v življenju, tudi pozitivni dogodki in prizadevanja. Čeprav smo na primer brezposelni, če ne vemo, kaj bomo v življenju počeli, lahko preko takšnih izzivov najdemo navdih za naprej, da širimo pozitivno energijo.«

Za sedaj je Denis zbral 35 izzivov, od katerih je prvi, ki se ga je lotil, današnji tek, naslednji izziv pa bo, ko se bo pridružil treningu nizozemske in slovenske ženske reprezentance v sedeči odbojki, prvega junija bodo posneli video spot na glasbo Pink, v prihodnje pa bo za dva dni slovenski vojak, dva dni bo Amish, pol leta ne bo pil alkohola, poskusil bo porušiti svetovni rekord v najdaljšem neprekinjenem vodenju radijskega programa, ki ga sedaj a 185 urami drži v svojih rokah Belgijec Peter Van de Veire, poskusil se bo v boksu, skočil bo bungee s solkanskega mostu... In ker mu do do stotih manjka še 65 izzivov, mu lahko nove predlagate tudi vi.

 

Denis z zamudo, a zadovoljen v Gornji Radgoni

 

Gornja Radgona - Okrog 17.30 ure je po napornem teku, ki ga je od Murske Sobote vse pogosteje kombiniral s hojo, Denis Malačič vidno utrujen prispel v Gornjo Radgono. Večino poti, od Prosenjakovcev na Goričkem pa do konca, ga je spremljal Igor Gec, sicer pa se mu na prvi etapi med potjo ni pridružil nihče drug. Kljub temu je za aparaturo, ki jo nameravajo ljubljanski porodnišnici kupiti Srčne mamice, danes zbral 90 evrov. »Priznam, da na Hodošu na začetku nisem verjel, da bom prispel do Gornje Radgone, a sedaj sem optimistično razpoložen vem, da se ne bom predal vse tja do Portoroža,« je dejal po končani prvi, 54 kilometrov dolgi etapi. Na drugo etapo od Gornje Radgone do Maribora bo to nedeljo zaradi vročine krenil bolj zgodaj, že ob 7. uri. Seveda znova vabi podpornike in somišljenike, da se mu pridružijo vsaj na delu poti.