Dobrotnik Draksler prispeval že več kot 1,3 milijona evrov

Fundacija Vincenca Drakslerja želi postati kompetenčni center za socialno podjetništvo za Gorenjsko.

Objavljeno
22. maj 2015 19.20
Vincenc Draksler
Marjana Hanc, Kranj
Marjana Hanc, Kranj

Pristava pri Tržiču – »Še več let potem, ko mene ne bo več, bo financiranje fundacije, ki je dobila ime po meni, še vedno potekalo,« je včeraj zagotovil v Švici živeči Kranjčan Vincenc Draksler. Predsednici uprave fundacije Nadi Bogataj Kržan pa je ob 15-letnici fundacije izročil simbolični ček v višini 20.000 evrov.

Temeljno poslanstvo Fundacije Vincenca Drakslerja, ki sta jo ustanovila Mestna občina Kranj in dobrotnik Vincenc Draksler, je zagotavljanje razmer za preprečevanje in zdravljenje odvisnosti, registrirana pa je tudi za opravljanje socialnega podjetništva.

Zaposlitvena rehabilitacija in usposabljanje

Pred petimi leti je fundacija obnovila nekdanjo gostilno Pr Primožk v Pristavi, v njej pa je center za socialno delo pričel izvajati program reintegracije za nekdanje odvisnike. V petih letih se je v domu zvrstilo več kot 50 uporabnikov. Med njimi so tudi t. i. odpadniki, ki s svojimi večplastnimi težavami niso zmogli živeti v komunah. »Naenkrat imamo lahko nastanjenih največ deset nekdanjih odvisnikov. Lani smo jih imeli skupaj 23 oziroma v povprečju po sedem na mesec,« je povedala vodja reintegracijskega centra Melita Žontar.

V delavnicah v obnovljenih prostorih gospodarskega poslopja je trenutno na usposabljanju 14 invalidov in ljudi, ki so težje zaposljivi, tu pa dela tudi 10 uporabnikov reintegracijskega centra, je pojasnil direktor prvega socialnega podjetja na Gorenjskem Gregor Tomše. Od Komunale Kranj dobivajo predmete iz zbirnega centra Zarica, jih obnovijo in prodajajo v štirih trgovinah v Pristavi, Zarici, središču mesta Kranj in Radovljici.

Smeli načrti

Fundacija, ki zaposluje 11 ljudi, je imela lani 460.000 prihodkov in 395.000 odhodkov. Vincenc Draksler je ob upoštevanju vrednosti nepremičnin, ki jih je prispeval (nekdanje gostilne in zemljišč) ter prispevka, ki ga je namenil za medgeneracijski center v Kranju, doslej prispeval več kot 1,3 milijona evrov, je povedala Nada Bogataj Kržan.

Vodstvo je pripravilo tudi strategijo razvoja fundacije do leta 2020. Glede na znanje in dobro infrastrukturo bi lahko fundacija postala kompetenčni center za Gorenjsko na področju socialnega podjetništva. Ob pomoči gorenjskih občin pa bi predvsem za potrebe pridobivanja sredstev preko razpisov fundacija rada ustanovila dva zavoda, ki bi bila registrirana kot zaposlitvena centra za bivše odvisnike in invalide.