Dobrotnik pol hiše kar podaril novomeški občini

Nevsakdanji dogodek. Župan Gregor Macedoni je za sveto obljubil, da občina darila zagotovo ne bo prodala, dokler bo on župan.

Objavljeno
03. marec 2016 19.30
Glavni trg 2
Bojan Rajšek
Bojan Rajšek

Novo mesto – Ne zgodi se ravno pogosto, da nekdo svojo nepremičnino podari lokalni skupnosti. To se je danes pripetilo novomeškemu županu Gregorju Macedoniji, ki je v imenu občine iz rok zagrebškega Slovenca Nikolaja Levičnika brezplačno prejel v last in posest polovico objekta na Glavnem trgu 2 v Novem mestu, vrednega dobrih 330.000 evrov.

»Pobuda gospoda Levičnika je bila za nas veliko presenečenje. To je tudi priznanje za naše dosedanje delo,« je dejal Macedoni in napovedal, da bodo v objekt, ki je že v petinski lasti občine, vnesli vsebino, od katere bodo imeli koristi Novomeščani. Hkrati bodo skušali od preostalih dveh lastnikov odkupiti lastniška deleža in objekt tudi v celoti obnoviti. Občina se je zavezala, da bo urejala družinsko grobnico družine Levičnik na pokopališču v Ločni, saj dobrotnik nima potomcev. »Ko so nam bile vrnjene odvzete, nacionalizirane nepremičnine, sem razmišljal o različnih možnostih in se odločil za to, ki smo ji priča danes. Hiša stoji na imenitnem položaju, ki objema mestno jedro in obenem nudi čudovit pogled na celoten Glavni trg. Verjamem, da jo bo občina uporabila na najprimernejši način,« je povedal Levičnik, ki je tudi zadnji potomec nekdanjih lastnikov gradu Struga.

Bo občina le prisluhnila muzeju?

Darilna pogodba v nobenem členu novomeške občine ne zavezuje, da objekta, ki je bil zgrajen sredi 18. stoletja in sprva v lasti kostanjeviške opatije, ne bi nekoč prodala. Toda Macedoni je na vprašanje Dela, ali se to lahko zgodi, zagotovil, da se kaj takega, dokler bo on odgovorna oseba občine, prav gotovo ne bo zgodilo, ker da gre za veliko moralno dolžnost do obdarovalca. Županske volitve sicer potekajo vsake štiri leta. Kustusinja Dolenjskega muzeja Majda Pungerčar je izrazila željo, da bi v objekt postavili razstavo o zgodovini Novega mesta. Levičnik je sprva sicer želel objekt podariti prav njim, vendar so ga na občini prepričali, da je ustanovitelj javnega zavoda Dolenjski muzej tako in tako občina in je torej vseeno, kdo je lastnik nepremičnine. Odlok o ustanovitvi Dolenjskega muzeja sicer določa, da javni zavod zgolj upravlja z nepremičninami, ki so v lasti občine.