Glasovanje o fiskalnem preloženo, tudi zaupnice ne bo

Zaupnice ne bo: Po celodnevni vojni živcev prvaki strank sporočili, da jutri DZ ne bo odločal niti o ustanovitvi holdinga.

Objavljeno
19. julij 2012 16.51
Posodobljeno
19. julij 2012 17.21
Anže Božič, Zoran Potič, notranja politika
Anže Božič, Zoran Potič, notranja politika

Ljubljana »Skupni dogovor strank je, da jutri ne bo zlatega fiskalnega pravila na glasovanju v DZ,« je po celodnevni vojni živcev pozno zvečer povedal prvak PS Zoran Janković. To pomeni, da tudi ne bo glasovanja o zaupnici vladi, ki jo je napovedal Janez Janša.

Prvaki strank so se na večernem sestanku dogovorili, da bodo do 25. avgusta uskladili najbolj kontroverzne projekte: o Slovenskem državnem holdingu, o vnosu fiskalnega pravila v slovensko zakonodajo in o novi rešitvi za sanacijo bančnih bilanc v obliki posebne agencije ali sklada. O vsem tem bo septembra odločal parlament.

»Dosegli smo dogovor, da v teh poletnih mesecih ne bomo delali političnega cirkusa,« je po dveh urah in pol pogovorov slovenskega političnega vrha sklenil prvak PS Zoran Janković. Zaradi dogovora o preložitvi odločanja o fiskalnem pravilu in Slovenskem državnem holdingu (SDH) zadovoljen, ker so si vse politične stranke vzele še več kot mesec dni za premislek o pomembnih zadevah. Po njegovem je prevladal razum, ker je koalicija spoznala, da ne bo dobila dovolj podpore pri fiskalnem pravilu, pri SDH pa so po njegovem razumeli sporočilo, da v PS mislijo resno z referendumom, ki so ga nameravali sprožiti zaradi načina in hitrosti sprejemanja zakona. PS bo jutri tudi predlagala, da državni zbor ne bi odločal o razrešitvi članov uprave Agencija za upravljanje s kapitalskimi naložbami, ker bi bilo nespametno nastavljati novo upravo za nekaj tednov, do ustanovitve SDH.

Jankovič je ponovil, da bodo nasprotovali umestitvi fiskalnega pravila v ustavo, morda bi si lahko premislili le pod pogojem, če bi jim vlada predstavila razvojno strategijo. »Srčno upam, da bo v prihodnjih dneh in mesecih prevladal razum, zlasti pri oblikovanju holdinga, da koalicija sprejela pripombe, ki utrjujejo nadzor in zaščito državnega premoženja,« je sklenil Janković.

Predsednik vlade Janez Janša je pojasnil, da se bodo parlamentarne stranke do 25. avgusta preko posebne strokovne skupine usklajevale glede treh ključnih projektov in jih kasneje skušali uskladiti še s socialnimi partnerji. »Pri nekaterih instrumentih izgubljamo en mesec, kar bo imelo svoje finančne posledice. Te bomo lahko delno sanirali, če bodo te odločitve sprejete in ne bodo blokirane, kot se je sprva obetalo. V tem primeru bo škoda popravljene in se je ta odlog izplačal, v kolikor pa smo problem samo preložili pa bo cena dvojna,« je bil po dogovoru previden Janša.

SD si lahko premisli o fiskalnem pravilu

Podobno pomirjujoč je bil predsednik SD Igor Lukšič, ki je dejal, da je bil danes pomemben dan za Slovenijo. »Videti je, da dogovor ni bil sprejet s figo v žepu. Pričakujem, da se bomo vsi udeleženci sestanka držali nenapisanega pravila, da se umirimo in ne stopnjujemo napetosti. Pričakujem tudi, da zružimo vse moči, da spravimo Slovenijo iz krize. Če se bodo dogovori tudi uresničili, potem je Slovenija na dobri poti,« je dejal Lukšič.

Prvak SD je tudi nakazal možnost spremembe stališča pri umestitvi fiskalnega pravila v ustavo, a pred tem je po Lukšičevem mnenju treba opraviti strokovno in neobremenjeno razpravo. »SD stoji na stališču, da fiskalnega pravila ni treba vpisati v ustavo, ampak da zadostuje ustavni zakon. Če pa bodo ustavni pravniki presodili, da ni druge možnosti, kot vpis v ustavo, bomo temu stališču prikimali,« pravi Lukšič.

SD želi dobiti strokovne odgovore od nove strokovne ustavne komisije, v kateri ne bodo le pristaši vpisa pravila v ustavo, želijo si strokovnega mnenja, ki ne bo pristransko. »Ko bo opravljeno to delo, bomo dobili mnenje, ali je treba fiskalno pravilo vpisati v ustavo, ali ne. To bi lahko bila tudi podlaga za ponovno določanje v SD. O formi, vpis v ustavo ali izvedbena ustavna listina, pa bo še treba razčistiti dileme,« je dejal Lukšič.

Virant dosegel svoje

»Danes je vsakdo prevzel del odgovornosti. Sprejeta je bila modra odločitev, da ne gremo z glavo skozi zid,« pa je povedal predsednik DZ Gregor Virant, ki si je danes ves dan prizadeval, da bi odločanje o fiskalnem pravilu preložili na jesen.

Čez dan je sicer kazalo, da politične krize ne bo mogoče rešiti. Obe opozicijski stranki sta vztrajali, da vpisa fiskalnega pravila v ustavo ne bosta podprli, Janša pa, da bo prav na to odločitev zagotovo vezal zaupnico.

To je pred sejo vlade potrdil tudi predsednik Desusa Karl Erjavec: »Lahko se zgodi, da bomo v soboto brez vlade s polnimi pooblastili.« V opozicijskih PS in SD so sicer zanikali navedbe, da se potihoma že dogovarjajo o novi vladni koaliciji. Med tremi možnimi razpleti krize, ki bi nastala po padcu vlade, torej nova koalicija, predčasne volitve ali tehnična vlada, se je večina strank izrekla za drugo. A hkrati so zlasti vladne stranke svarile, da bi nove volitve Slovenijo potisnile v še večje gospodarske težave.