Dolenjski Romi na obisku pri varuhinji

Zveza Romov za Dolenjsko je danes temeljito seznanila varuhinjo človekovih pravic o težavah, s katerimi se ta etnična skupnost spopada na Dolenjskem.

Objavljeno
24. januar 2013 19.54
Posodobljeno
24. januar 2013 20.17
Bojan Rajšek, Litija
Bojan Rajšek, Litija

Ljubljana - Pri varuhinji človekovih pravic Zdenki Čebešak Travnik so bili danes na delovnem obisku predstavniki Zveze Romov za Dolenjsko (ZRD), ki so jo seznanili o težkih življenjskih razmerah v tamkajšnjih romskih naseljih.

Na srečanju so predstavniki ZRD opozorili na težave, ki jih omejujejo pri prizadevanjih za bolj aktivno participacijo pri reševanju pereče problematike.

Pri tem so posebej izpostavili omejitve, ki izhajajo iz zakona o romski skupnosti, ki jim ne omogoča, da bi lahko enakopravno sodelovali pri delu Sveta romske skupnosti.

Zakon bi namreč moral pod enakimi pogoji zastopati predstavnike vseh Romov v Sloveniji, zdaj pa v njem prevladujejo člani Jožek Horvat Mucove Zveze Romov Slovenije.

Govorili so tudi o težavah pri prijavljanju na razpise, s pomočjo katerih bi lahko realizirali najbolj nujne projekte, ki bi lahko izboljšali težke življenjske razmere Romov na območju jugovzhodne Slovenije. Varuhinja je predstavila dosedanje aktivnosti, ki bi, če bi jih državni organi upoštevali, v mnogih pogledih lahko bolje reševali nakopičene težave, na katere opozarja dolenjska romska zveza.

Pri tem je najbolj nujna sprememba 10. člena zakona o romski skupnosti, na kar varuhinja opozarja že vrsto let.