Dolga leta čakanja na hotelirja

Hotel Ormož - Spomladi bo naprodaj za okvirno pol milijona evrov, a prvi gostje bodo morali biti obnovitelji

Objavljeno
03. december 2016 06.22
Franc Milošič
Franc Milošič

O

"Velika pomanjkljivost je, da v Ormožu ne moremo prenočiti celega avtobusa gostov. Prenočišča so razdrobljena po okolici, v mestu imamo samo v enem gostišču 12 postelj. Zlasti ob naših večjih prireditvah nimajo turisti kje prespati," pravi direktor Jare, ormoške razvojne agencije, Zlatko Zadravec. Na območju treh ormoških občin (Ormož, Središče ob Dravi, Sveti Tomaž) premorejo le 253 postelj za turiste. V lanskem letu so bile oddane 3283-krat ali vsaka povprečno le 13 dni na leto. Obiskovalci Ormoža, njegovih vinskih goric in turističnih kmetij ter gostišč na Jeruzalemu, Svetinjah, Kogu in drugod prihajajo v večjih skupinah in zato prenočišča poiščejo izven ormoškega območja tam, kjer lahko skupaj prenoči cela skupina. Ormoški hotel, ki je bil pred dvema in tremi desetletji še zelo znan daleč naokoli kot središče mnogih prireditev in sproščenih zabav, je imel 66 postelj v 36 sobah in se je lahko pohvalil z visoko celoletno zasedenostjo. "Zdaj kot razvalina goste že na daleč odbija in odganja," poudarja Zadravec.
Ko je lastnik hotela postala Investicijsko gradbena družba Holermuos Davorina in Anke Lesjak, sta njegova slava in zasedenost le še padala do končnega zaprtja. Od začetka letošnjega junija je podjetje v stečaju, ki ga je predlagala DUTB. V slabo banko je bilo namreč prenesenih 8,169.155 evrov neizterljivih dolgov Holermuosa (2.780 evrov NKBM, ostalo NLB). Upniki so stečajnemu upravitelju Damjanu Beliču prijavili za 13,6 mio evrov terjatev, priznal pa jih je skoraj poldrugi milijon manj. V stečajni masi podjetja je kar 9 zgradb z zemljišči, med njimi tudi ormoški hotel. Belič nam je povedal, da so cenitve premoženja opravljene (vse skupaj je vredno okoli 3,7 milijonov) in da bo vse pripravljeno za prodajo najverjetneje že v prvi četrtini prihodnjega leta. Hotel Ormož je ocenjen na pol milijona evrov (stavba in zemljišče), kolikšen pa bo zanj iztržek in če sploh bo, bo odvisno od zanimanja kupcev in uspešnosti prodaje. Poleg hotela bodo naprodaj še trgovski center Holermuos v Ormožu, Apartmaji Svetinje, poslopje nekdanje OŠ Svetinje, Svetinjska klet, poslovno stanovanjska stavba v Ormožu in drugi manjši objekti.
Z zaprtjem hotela v središču Ormoža je mestece izgubilo veliko svojega nekdanjega sijaja. Poleg tega sta v središču zaprta še nekdanja Mercatorjeva blagovnica Tima in nekdaj slovito gostišče in poslovni center Cvetko; o njuni lepši prihodnosti pa za zdaj tudi ne more nihče povedati nič določnega.
Današnja podoba mesta se je zelo oddaljila od tiste, ki ji jo je v več kot štiridesetih letih strpnega preučevanja in načrtovanja ustvaril že pokojni arhitekt Dušan Moškon. Kot mestni arhitekt je začel "vas spreminjati v mesto" prav s prvo fazo gradnje hotela že leta 1968. Po njegovih načrtih so ga leta 1980 razširili. Hotel je skupaj z drugimi uresničenimi Moškonovimi projekti (avtobusna postaja, blagovnica, stanovanjski kompleks Skolibrova ulica, stanovanjska stavba z mestnimi vrati, dom obrtnikov in še mnogi drugi) avtorju leta 1979 prinesel Plečnikovo nagrado za celovito urejanje Ormoža in prijelo se ga je ime Ormoški Plečnik. Njego doprsni kip so Ormožanci postavili v alejo pomembnih domačinov pred ormoškim gradom, še bolj nujno pa bi bilo, da bi za njegove arhitekturne stvaritve bolje skrbeli.
Da je zaprti in propadajoči hotel najbolj akutni problem mesta, se zaveda tudi domačin Gregor Vernik (2amv arhitekti Ljubljana), ki je za svoje magistrsko delo na arhitekturi že pred leti pripravil zanimiv idejni načrt obnove in razširitve tega hotela.
Hotel z nekdanjo vinoteko (50 sedežev), letnim vrtom (60 sedežev), restavracijo (250 sedežev), 66 posteljami in notranjim vrtom torej ima že vse, le hotelirja ni od nikoder. Že toliko časa ga čaka, da ga bo pred odprtjem moral še temeljito obnoviti.rmoško območje ne more nikjer skupaj prenočiti večje skupine turistov, v središču Ormoža pa je edini hotel zaprt že sedem let. Prihodnjo pomlad bo naprodaj, a ni nujno, da najde lastnika in ni nemogoče, da ga novi lastnik ne bo preuredil za drugačne namene.