Dolsko bralno društvo je gospodo hudo jezilo

Sedem desetletij kulturnega društva Svoboda Dol pri Hrastniku; osrednja prireditev bo v soboto, 21. oktobra.

Objavljeno
19. oktober 2017 15.30
Polona Malovrh
Polona Malovrh
Hrastnik − Kultura je bila na Dolu pri Hrastniku že v drugi polovici 19. stoletja gibalo narodnega prebujanja in narodove pripadnosti domači besedi in običajem. Dolani so že leta 1892 ustanovili bralno društvo, ki je močno jezilo hrastniško nemško gospodo. Deset let kasneje se mu je pridružil prvi pevski zbor, leta 1912 pa še katoliško-prosvetno društvo, ki je narodnozavednim Dolanom prineslo knjižnico. Uraden začetek osrednjega kulturnega društva pa sega v leto 1947.

Najprej politika, nato kultura, bi lahko rekli v dolskem primeru. Njihovo bralno društvo sega v čas dobrih štirideset let po znamenitem letu 1848, ki se je v zgodovino Avstrijskega cesarstva zapisalo kot začetek pomladi narodov. To leto je odprlo vrata v politiko tudi slovenskemu narodu. Ki pa so bila sprva le ozko odprta, je leta 1971 v Časopisu za zgodovino in narodopisje zapisal eminentni slovenski zgodovinar Janko Orožen, doma iz hrastniškega Turja, nekaj minut oddaljenem od Dola.

Svojo tezo je argumentiral: »Avstrija je bila namreč država, v kateri si je nemški narod lastil vodstvo v politiki in v vsem javnem življenju, čeprav je bil v resnici v manjšini. Država fevdalne dobe je bila že sama na sebi imperialistična. Njen razvoj je izviral iz teženj, ki so ustrezale njenemu bistvu, in iz prizadevanj dinastičnega značaja. V liberalni dobi, ki je sledila letu 1848, se je imperializem okrepil, kajti oprl se je na nacionalne težnje nemškega naroda. Vladar in njegovi neposredni sodelavci so bili večinoma Nemci in so nemške nacionalne težnje redno podpirali. V korist Slovanov so popuščali samo, kadar so zaslutili, da habsburško vladarsko oblast ogroža prusko-nemško kraljestvo in poznejše nemško cesarstvo, vendar se je vladarjeva politika redno vračala na stari tir. Tudi mnogi nemški zgodovinarji odrekajo cesarju Francu Jožefu sposobnosti uvidevnega krmarja države.«

To soboto, 21. oktobra, bo kulturno društvo Svoboda Dol pri Hrastniku počastilo 70-letnico delovanja. Naše praznovanje je praznik krajanov in praznik kulture, pravijo, ponosni, ker še vedno aktivno delujejo na zelo raznovrstnih področjih in nizajo uspeh za uspehom: njihova gledališka skupina je letos prejela občinsko priznanje, ženski pevski zbor je dejaven na številnih prireditvah kot organizator ali sodelujoči, fotosekcija pa niza uspehe z odličnimi fotografijami, opaženimi tudi v strokovnih revijah.

V kulturnem domu na Dolu se bodo predstavile tri sekcije: ena z gledališko igro, druga z zborovskim petjem in tretja s fotografsko razstavo. S starih fotografij smo odstranili prah, pravijo v društvu, jih razporedili, kaj pripisali in jih ponovno oživili. Na ogled bodo na razstavi, odprti vsak dan med 16. in 19. uro še vse do 28. oktobra.

Pri tej priložnost bo izpod peresa domačina, novinarja z Dola Marka Planinca, izšel tudi zbornik, v katerem je izpričana pisana 70-letna zgodovina kulture, branja, igranja, petja in muziciranja ter ljudi z Dola.