Domačini v Domajincih brutalno pretepli zdravstvenega reševalca

Kot je dejala direktorica ZD Murska Sobota, se še nikoli ni zgodilo, da bi ekipo »poskušali pretepsti tako do konca«.

Objavljeno
28. april 2015 14.00
bakal nesreča
S. P., Mi. K.,Delo.si
S. P., Mi. K.,Delo.si

Murska Sobota - V Domajincih je včeraj skupina alkoholiziranih Romov napadla zdravstveno ekipo, ki se je odzvala klicu na pomoč zaradi težav s srcem pri 36-letnem domačinu.

Pomagati mu več niso mogli, domačini pa so menili, da so zdravnik in reševalca prišli prepozno, zato so jih napadli.

Zdravnika naj bi pred razjarjenimi domačini rešila domačinka, ki ga je pred napadalci umaknila v drugo sobo. Reševalca so napadalci pretepli, potem pa se jima je uspelo prebiti v eno izmed bližnjih hiš, od koder sta poklicala policijo in drugo reševalno ekipo, ki je oskrbela njune poškodbe.

Spremljevalca podrli in ga brutalno pretepli

Direktorica zdravstvenega doma Murska Sobota, dr. Edith Žižek Sapač, je povedala, da v petnajstih letih dela takega incidenta še ni doživela. Reševalcem se sicer pogosto zgodi, da so deležni kake brce, zaušnice ali žaljivke, da bi jih tako brutalno napadli, kot v Domajincih, pa se še ni zgodilo.

Ekipa, je povedala Žižek Sapačeva, se je takoj odzvala, na lokacijo so vozili približno petnajst minut, hitreje ne bi mogli prispet. V naselju so ugotovili, da je pacient mrtev, nato pa je zdravnika in oba spremljevalca obkolilo kakih trideset ljudi.

Šoferja so udarili v čelo, da je padel po tleh, lotilo se ga je več žensk, a se je uspel izboriti na svobodo in pobegniti. Spremljevalec je poskusil pobegniti, pa so ga podrli in mu zadali znatne poškodbe - utrpel je prebito arkado, udarnino glave, udarnino kolka, zaradi modrice ima povsem zaprto oko.

Bežeče medicinske delavce so zasledovali v sosednjo vas

Kot je dejala direktorica, se še nikoli ni zgodilo, da bi ekipo »poskušali pretepsti tako do konca«. Tudi se še ni zgodilo, da bi razjarjena tolpa dirjala za bežečimi reševalci v drugo vas, kot se je to zgodilo tokrat. Direktorica je opozorila, da bi koga od medicinske ekipe lahko tudi ubili.

Kot je povedala Žižek Sapačeva, so medicinske ekipe sicer naučene poskrbeti za svojo varnost in naročiti gasilsko ali policijsko spremstvo, če ocenijo, da bo intervencija nevarna. Tokrat tega niso pričakovali, saj je šlo za povsem običajen klic.

Občani napadli in verbalno žalili

Operativno komunikacijski center iz Murske Sobote je bil o napadu na zdravniško ekipo obveščen ob 05.11. »Na kraj so bili poslani policisti, ki so takoj ob prihodu vzpostavili javni red in mir. Policisti so z zbranimi obvestili ugotovili, da je več občanov napadlo in verbalno žalilo ekipo nujne medicinske pomoči v sestavi dveh reševalcev in zdravnika,« so sporočili iz murskosoboške policijske uprave.

Reševalca sta po navedbah policije utrpela predvidoma lažje telesne poškodbe. Policisti bodo po vseh zbranih obvestilih in ugotovitvah zoper kršitelje oziroma osumljence zaradi kršitev zakona o varstvu javnega reda in miru in kazenskega zakonika ustrezno ukrepali, so še sporočili.

Župan Murske Sobote, Aleksander Jevšek, napada na zdravstvene delavce ne želi komentirati. Župan Občine Cankova Drago Vogrinčič, kjer se je napad zgodil, pa nam je sporočil, da ne pozna vseh dejstev in okoliščin, se pa tudi sam sprašuje, kaj je sprožilo napad na reševalce, ki so svoje poslanstvo opravljali strokovno.

Z občani tega romskega naselja sicer dobro sodeluje in zato tudi verjame, da se bodo strasti po tem tragičnem dogodku umirili in da bodo, če bo tako potrebno, deležni popolne zdravstvene oskrbe