Domen bi bil raje drugi najboljši Slovenec

Najmlajši od bratov Prevc šesti v skupnem seštevku svetovnega pokala, najstarejši, Peter, naš najboljši v Planici.

Objavljeno
26. marec 2017 23.54
Saša Verčič
Saša Verčič
Planica – Veliki finale sezone 2016/2017 v Planici slovenskim smučarskim skakalcem ni prinesel presežkov. To je bil še en konec tedna, ki se je razpletel v slogu celotne zime, prvič po letu 2010 so domači tekmovalci na tekmah pod Poncami ostali brez uvrstitve na oder za zmagovalce. Najboljši posamični rezultat je včeraj s šestim mestom dosegel Peter Prevc.

Vrhunski poleti tekmecev, ki so konec tedna 250-metrsko znamko skupaj preleteli štirikrat – Robert Johansson v sobotni poskusni seriji, Stefan Kraft in Kamil Stoch nato na ekipni tekmi, Kraft pa nato še na včerajšnji posamični preizkušnji – niso dali dodatnega elana Slovencem, ki se doma niso prikazali v nič kaj boljši luči kot na večini drugih prizorišč v sezoni. Na ekipni tekmi je po prvem nizu še kazalo, da bi naše moštvo lahko skočilo na stopničke, saj je bilo s štirimi odličnimi poleti tretje, a nekaj napak v drugem nastopu in na drugi strani boljše predstave tekmecev so preprečile tudi to. Peto mesto je za planiško tekmo vsekakor podpovprečno, je pa bila na koncu to najvišja slovenska uvrstitev, saj je na zadnji tekmi Peter Prevc, tudi v petek najboljši domači letalec (10.), osvojil šesto mesto.

Po pričakovanjih so prireditelji izpeljali zgolj eno serijo, saj je bila vremenska napoved že nekaj časa precej slaba, po osmih tekmovalcih v drugi in le krajšem premoru je tekmovalni direktor za smučarske skoke v Fisu Walter Hofer kaj hitro pritekel v iztek letalnice in nakazal, da je tekme, sezone konec. Veter je v zgornjem delu pihal tudi že s 5 metri na sekundo, napoved pa tako ali tako ni obetala izboljšanja. Da je bila odločitev pravilna, je bilo jasno že kmalu, saj se je vreme le še slabšalo. Še najmanj je bilo to po okusu Jerneja Damjana, ki je že opravil dva skoka in je ob prekinitvi vodil, 226 metrov je obetalo, da bo v finalu napredoval, tako pa je končal na 24. mestu. »Žirija je gotovo imela vzrok za takšno odločitev, mi je pa seveda žal. Tako kot mi je žal, da nisem poletel še meter dlje, ker bi imel precej raje osebni rekord iz Planice kot iz Vikersunda,« je ocenil Damjan, poleg Anžeta Laniška (25.) eden dveh Slovencev, ki je včeraj opravil dva poleta.

Najboljši naš je bil – tako kot pač v zadnjem obdobju – spet Peter Prevc, a spet ni mogel biti zadovoljen. Medtem ko je prejšnji konec tedna opazoval dolge polete kakor tudi to, da je ostal brez rekorda planiške velikanke, je sam naletel na neki zid, njegovi poleti so bili dolgi okoli 225 metrov, torej druge rdeče črte na doskočišču. »Tam, kjer se prava bitka šele začne, sem sam 'zabetoniran'. Kraft in Stoch sta bila res izjemna, sam v enakih razmerah gotovo ne bi skočil tako daleč,« je priznal Peter Prevc, čigar brat Domen v teh dneh nikakor ni zmogel proučiti planiške letalnice, zato so bili njegovi nastopi slabši od pričakovanj. Včeraj je tako zasedel 17. mesto, pred njim je bil od Slovencev še Jurij Tepeš (8.).

Domen presenetljivo najboljši

Je pa Domen najboljši Slovenec v skupnem seštevku svetovnega pokala, končal ga je na šestem mestu, česar si pred začetkom sezone najbrž ne bi upal napovedati nihče. »Seveda nisem pričakoval, da bom na koncu najviše uvrščeni Slovenec. Na začetku sem vedel, pač sodeč po primerjavah s Petrom, da bi bil lahko pri vrhu, sem bil pa presenečen, da sem bil stanoviten na toliko tekmah. Potem so se stvari sicer začele podirati, to smo poskušali popraviti, a so nastajala nihanja. Še vedno končujem z nasmeškom na obrazu, bi pa raje videl, da na tem mestu ne bi bil najboljši Slovenec, ker bi to pomenilo, da je Peter pred mano. Res bi bil vesel, če bi mu uspela še ena fantastična sezona, a se mu žal ni izšlo,« je razmišljal Domen Prevc, ki ga zdaj čaka pospešeno učenje za šolo, saj mu manjka od 20 do 22 ocen, pri čemer računa, da bo do 25. junija opravil vse obveznosti. Sedemnajstletnik se bo tudi na novo sezono pripravljal z mladinsko ekipo pod vodstvom Gorazda Bertonclja, s katerim se odlično ujameta, pred novo zimo pa ga bo čakala tudi bolj prijetna stvar – maturantski izlet v Španijo. »Mislim, da se moraš takšne stvari udeležiti. Človek se odklopi za teden dni, skoki pa so takšen šport, da ne gre, če se siliš, glavo moraš imeti spočito,« še pravi Domen.

Petrova glava ni imela dovolj odklopa

O pomembnosti spočite glave bi veliko vedel povedati njegov brat Peter, saj tudi v tem išče vzroke za sezono pod pričakovanji. S prestola je zdrsnil na skupno deveto mesto. »V tej sezoni sem zbral nekaj čez 700 točk, torej trikrat manj kot v prejšnji, dosegel sem 14 zmag manj, veliko manj je bilo stopničk, in če pogledamo to grobo statistiko, kaj hitro ugotovimo, da nekaj ni 'štimalo'. V prihodnjih dneh bo treba pogledati, kje se je zalomilo, kaj je treba izboljšati, je pa dejstvo, da glava poleti ni imela dovolj odklopa. Skoki so bili nenehno v mislih, če ne na treningih, pa med ljudmi, ki so me spominjali na minulo sezono, nenehno sem se vračal k uspehom. V glavi sploh ni bilo preklopa na prosti čas in očitno sem bil prenasičen, prejšnja sezona je res pustila prevelik pečat,« je razčlenjeval Prevc in med opazovanjem kislega vremena ocenil, da je to prav takšno, kot je bila zanj ravnokar končana zima.

Prevc, ki ga je v soboto v izteku presenetil gledalec s poljubom (»Šokiran sem bil, prestrašen, nisem vedel, kaj bi naredil. Zmrznil sem. Upam, da ne bo tako, če me napade medved.«), za zdaj še naprej zaupa ekipi, s katero je delal doslej, mu je pa jasno, da bodo potrebne določene spremembe. »Olimpijska sezona bo hitro pred vrati, treba bo bolj zagristi, biti bolj analitičen pri treningu, ničesar ne bomo smeli prepuščati naključju, saj kaže, da smo padli v neko rutino, ker nam je šlo iz leta v leto bolje. Ob tem bodo morale biti tudi obveznosti drugače razporejene,« je opozoril Peter Prevc, ki se je pri novinarjih ustavil ravno v trenutku, ko je v čast skupne zmage Stefana Krafta igrala avstrijska himna.

»Kraftu privoščim, a sem hkrati nevoščljiv, ker vem, kako zelo dobri so ti občutki, vem, kaj doživlja. Lani sem jaz ves čas stal na najvišji stopnički odra za zmagovalce, tokrat on. Neverjetno, kako se mu je izšla ta sezona. Danes mu je spet uspel ekstremno dolg polet in res ne vem, kaj bi bilo v drugi seriji, če ta ne bi odpadla,« je z nostalgijo v iztek pogledoval Prevc v upanju, da bo prihodnje leto spet vse drugače.